Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Як з УРСР депортували Свідків Єгови, куркулів та андерсівців - розсекречені документи онлайн
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Як з УРСР депортували Свідків Єгови, "куркулів" та андерсівців - розсекречені документи онлайн

Опублікували матеріали про операцію "Тройка" — примусове виселення у 1951 році трьох соціальних груп: «куркулів», єговістів та колишніх військових армії польського генерала Андерса.

Опублікували матеріали про операцію «Тройка» — примусове виселення у 1951 році трьох соціальних груп: «куркулів», єговістів та колишніх військових армії польського генерала Андерса. 

«Тройка» стала останньою депортаційною операцією, яку радянські спецслужби провели з території Західної України на початку 50-х років.

Ідею виселення єговістів у лютому 1951-го підтримав Сталін. Окрім українських єговістів, пропонувалося здійснити депортацію з Білорусі, Молдови, Латвії, Литви та Естонії. У Молдові операція «Тройка» мала назву «Сєвєр».

Операція «Тройка» на території Західної України розпочалася о 4 годині ранку 8 квітня 1951 року.

У ході операції «Тройка»‎ депортували під час 8984 особи, 2616 з яких були дітьми. Для проведення депортації залучили більше людей, ніж у результаті було депортовано — 10 454 особи.

Колекцію з 20 документів публікує Центр досліджень визвольного руху спільно з Архівом Служби безпеки України на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху.

До збірки увійшли: 

  • рапорт про кількість осіб завантажених у ешелони;

  • доповідна про завершення операції і загальну кількість виселених;

  • перелік керівного складу МГБ для проведення операції «Тройка»;

  • розрахунок сил і засобів необхідних для забезпечення заходів по депортації;

  • пам'ятка керівника оперативної групи щодо особливостей проведення операції;

  • спеціальне повідомлення про реакцію серед колгоспників  західних областей УРСР у зв'язку з виселенням, тощо.

«Спецслужби намагалися подати позитивний звіт про реакцію місцевого населення на проведення операції, — розповідає науковий редактор Е-архіву Андрій Вулочин. — Так, розлогий документ на 13 сторінок, цитує місцевих колгоспників, які нібито схвально поставились до виселень єговістів та куркулів — ті, мовляв, не хотіли працювати в колгоспах і були американськими шпигунами. Деякі навіть пропонували відправити їх до “білих ведмедів” пішки».

В одному з документів зафіксовано, що подекуди представники Свідків Єгови відмовлялися від своїх переконань у надії уникнути депортації.

Однак у звіті подали також і кілька негативних реакцій на депортацію: «Совіти мають воювати з Америкою і тому бояться нас, місцевих українців, та наших партизан. Однак, як би вони не намагалися знищити місцеве населення, вони все одно згинуть».

Також спецслужби зафіксували,  що головний кондуктор одного з потягів Володимир Оглочинський планував відмовитися везти потяг у місця виселення.

Електронний архів (avr.org.ua) — сервіс відкритого онлайн доступу до повнотекстових копій архівних матеріалів. Втілюється Центром досліджень визвольного руху за підтримки партнерів. Тут у вільному доступі та у високій якості публікуються документи про український визвольних рух, матеріали з архівів КҐБ та інші тематичні колекції, присвячені історії ХХ століття. Зараз на сайті вже більше 25 тисяч оцифрованих архівних документів, доступних для завантаження.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ