Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Як загинув легендарний полковник УПА Грім
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Як загинув легендарний полковник УПА «Грім»

17 травня 1954 року у криївці біля Надвірної загинув полковник УПА Микола Твердохліб.

Енкаведисти тримали сховок повстанців в облаві кілька днів, 17 травня вранці почалась перестрілка, яку час від часу припиняли для “переговорів” - спецслужби вмовляли полковника здатися. Твердохліб, знищивши всі документи, вирішив із дружиною Ольгою, яка теж була підпільницею і зимувала у криївці разом із чоловіком, накласти на себе руки.

Ось як згадувала той день Анна Попович - членкиня УПА, яка теж була тоді у криївці:

“Облога криївки тривала увесь день, а під вечір, близько 17-ї години, коли стало зрозуміло, що ось-ось почнеться штурм і немає ніякої можливості вирватися з оточення, полковник і Ольга без вагання постановили застрелитися. Грім запропонував мені вирішувати самій: або наслідувати їхній приклад, або здатися. Я вибрала останнє. Ольга застрелилася і зра­зу померла. Грім після пострілу ще мучився і просив дострелити”.

Смерть полковника Твердохліба, який очолював 4-ту воєнну округу УПА “Говерля”, фактично означала припинення організованої діяльності підпілля на території Карпатського краю, хоч окремі особи групи ще продовжували діяти в регіоні. Група “Говерля”, яка охоплювала 4 області, була єдиною воєнною округою, в якій діяли бойові частини УПА після 1947-ого року.

Найживучіший із керівників повстанської армії - Твердохліб - пробув у її лавах з 1943-ого. До того був учасником ОУН. Наприкінці 1930-их відкрив у Станіславові крамницю господарчих товарів, яка насправді була координаційним центром ОУН.

“Грім” вдавався до надзвичайно ретельної конспірації. Намагався ніколи не фотографувався (відомі лише дві нечіткі світлини полковника). Проводив блискучі операції проти загарбників, зокрема, керував боєм під Космачем у січні 1945-ого - однією із найуспішніших операцій повстанців проти енкаведистів.

Повстанці, яким довелося воювати під проводом "Грома", згадували його безстрашність. Один з його зв'язкових запам'ятав правило командира — "Коли ситуація безвихідна — виходи пробоєм!".

Твердохлібу було 43 роки.

Проект Локальна Історія.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ