Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Як захистити себе від коронавірусу: поради мешканцям Львівщини

Дрогобицьке міське управління ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області інформує, як захистити себе від коронавірусу. Про це сьогодні, 27 лютого, повідомили Гал-інфо у прес-службі Трускавецької міської ради.

Спалах коронавірусної інфекції було зареєстровано в грудні місяці 2019 року в м. Ухань, Китай. Інкубаційний період вірусу (час від зараження до появи перших симптомів захворювання) у середньому становить 10-14 днів.

 Імовірна передача коронавірусу від тварини до людини та поміж людьми: при контакті з хворим на коронавірусну інфекцію (через краплі його слини), при безпосередньому контакті із зараженими тваринами (через немиті руки), при вживанні сирих або недостатньо термічно оброблених м’ясних і рибних продуктів, яєць – якщо ці тварини чи птахи були уражені коронавірусом.

 Основними клінічними ознаками та симптомами, про які повідомляли у зв’язку із новим коронавірусом, є головний біль, кашель, закладеність носа, біль у горлі, утруднене дихання, стрімкий розвиток пневмонії (запалення легенів), що має важкий перебіг і може спричинити смерть.

 Вакцини від нового виду коронавірусу ще не розроблено, вчені тільки-но розпочали роботу в цьому напрямку. Рекомендовані профілактичні заходи є схожими для попередження гострої респіраторної вірусної інфекції будь-якого походження, тому дотримуючись простих рекомендацій можна зробити себе менш вразливим до будь-яких хвороб — застуди, грипу і навіть коронавірусу:

- утриматися від подорожей на момент спалаху інфекції;

- уникати контакту з будь-яким хворим на ГРВІ (карантинні заходи);

- не торкатися немитими руками очей, носа, рота – вірус може проникати через слизові оболонки;

- хворому з будь-якими ознаками ГРВІ обов’язково користуватися одноразовими хустинками, прикривати рот і ніс при кашлі, чханні;

- не вживати погано термічно оброблені м’ясні, рибні продукти, яйця; правильно приготовані страви з м‘яса та яєць можна безпечно вживати.

- забезпечити дотримання нормативних параметрів мікроклімату, раціональне провітрювання та вологе прибирання з використанням миючих та дезінфікуючих засобів, які пройшли державну реєстрацію та дозволені до застосування в закладах.

- забезпечити дотримання особистої гігієни: ретельне і часте миття рук з милом та обробка спиртовмісним антисептиком після приходу з вулиці, перед прийомом їжі, після відвідування туалету.

Наголошуємо на відповідальне ставлення працівників та роботодавців до власного здоров’я та здоров’я оточуючих:

- працівники із симптомами гострих респіраторних захворювань мають повідомити свого керівника та залишатися вдома і звернутися до сімейного лікаря.

- керівнику потрібно забезпечити недопущення перебування на робочому місці працівників з симптомами гострого респіраторного захворювання, підвищеної температури тіла та особливо осіб, що повернулися з відпустки або з відрядження з країн, в яких були зареєстровані випадки COVID-19.

Пам’ятайте, навіть мінімальні заходи профілактики збережуть не лише ваше здоров’я, але й ваших близьких, колег, людей, які їдуть поруч у транспорті.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ