Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Якщо не буде збільшено тарифи на тепло, „Львівтеплоенерго” і „Залізничтеплоенерго” навіть при стовідсотковій проплаті споживачів зазнаватимуть збитків

„У нашого підприємства дійсно є заборгованість, але вона не настільки значна, щоб відключати через це газ, - повідомила в коментарі „Гал-info” голова прес-центру ЛКП „Львівтеплоенерго” Оксана Гнатишин. - З  початку року рівень розрахунків споживачів становив 89%, тому ми не могли на 100% проплатити газ. Ще однією причиною заборгованості  є невідповідність тарифів для населення і реальної ціни газу. Різниця мала б компенсуватися з міського і державного бюджету, проте її компенсують часково. Зараз директор ЛКП „Львівтеплоенерго” Ігор Марчак веде переговори з ДК „Укртрансгаз” щодо можливості відтермінування виплат і проханням не відключати ЛКП „Львівтеплоенерго” від газопостачання. Проте якщо з першого липня номінальна ціна на теплову енергію для споживачів не зрівняється з реальною, ситуація знову повториться. Ще сьогодні ввечері гаряча вода буде точно, а чи буде вона в понеділок - невідомо”.
Натомість директор ЛКП” „Залізничтеплоенерго” Мирон Терех вважає, що заборгованість підприємства - лише формальний привід для того, щоб зменшити тиск газу у трубах.
„На нинішній день в нас є близько 70% проплати. За цей рік ми заборгували  ДК „Нафтогаз  Україна” 3,5 мільйона гривень, тоді як ЛКП „Львівтеплоенерго” - близько 22 млн грн. В нас 100% проплати за травень і виконання плану за червень. Проте ДК „Укртрансгаз” не окреслює чіткого ліміту використання газу на  третій  квартал цього року. І ми не знаємо, в яких межах ми маємо працювати, -  зазначив „Гал-info”  директор ЛКП” „Залізничтеплоенерго” Мирон Терех. - До того ж реальна ціна за теплову енергію не відповідає ціні для споживачів. Зараз ціна для споживачів - 76,16 грн за одну гігакалорію, а реальна ціна - 190 грн за одну гігакалорію. Ми вже розробили тарифи і подали на розгляд в Антимонопольний комітет. Але якщо тарифи  не затвердять з 1 липня, то до 1 жовтня навіть при стовідсотковій проплаті споживачів за теплову енергію, ми зазнаємо 7,5 млн гривень збитків. Газовики мають два варіанти розвитку подій: просто відключити газ або знизити тиск газу до критичного, звичайні споживачі це можуть не помітити, але котельні працювати не будуть.”
Нагадаємо, з 14 червня 2006 року УМГ „Львівтрансгаз” ДК „Укртрансгаз” здійснило суттєве обмеження газопостачання на об’єкти теплозабезпечення комунальних теплопостачальних підприємств ЛМКП „Львівтеплоенерго” та ЛКП „Залізничтеплоенерго”.
Причина цього обмеження полягає у заборгованості підприємств за спожитий у 2006 році природний газ (з початку року підприємства розрахувались на 70%). А це, своєю чергою, було спричинено неповними розрахунками споживачів перед теплопостачальниками (рівень розрахунків населення становить 89%), а також зростанням у 2006 році вартості природного газу при незмінних тарифах на теплову енергію.    
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ