Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Якщо опозиція прийме Закон про УПА, то це означатиме, що у нас справді є українська опозиція, — Володимир Цибулько

«Проект Закону України «Про правовий статус учасників боротьби за незалежність України 20-90-х років ХХ століття», внесений Президентом України, є моральним мірилом: чи буде надалі Україна розвиватися із огляду на минуле, чи проектуватися на майбутнє», – прокоментував «Гал-info» внесення даного законопроекту у парламент політолог та політтехнолог Володимир Цибулько.
«Якщо б тільки ми орієнтувалися на майбутнє, то держава не вирвалася б на майбутній історичний простір держави. Цілком зрозуміло, що дві фракції, які перебувають у парламентській коаліції, проголосують за цей законопроект, однак мені особисто, як людині цікаво, яка із цього приводу буде позиція опозиції. Зрозуміло, що для них – це дражливий законопроект, який робить логічні висновки із минулого і формує систему із національних, а не окупаційних цінностей. Якщо опозиція прийме його без істеричності та емоційності, то це означатиме, що у парламенті справді є українська опозиція, а не опозиція із окупаційними поглядами на минуле», – зазначив Цибулько.
«Якщо представники опозиції зможуть дисциплінарно проголосувати за даний проект закону, то це розв’яже руки Президенту України Віктору Ющенку на шляху до формування справді національної свідомості українці та ідентифікації власного історичного виміру як національного», – резумував Цибулько.
Нагадаємо, Президент Віктор Ющенко вніс у парламент проект Закону Україну «Про правовий статус учасників боротьби за незалежність України 20-90-х років ХХ століття». Про це «Гал-info» повідомили у Інформаційному відділі ВРУ 6 скликання.
«У ХХ столітті боротьба українських громадян за незалежність України, спричинена тривалою денаціоналізацією та асиміляцією українців на території інших держав, набувала різних, у тому числі збройних форм. Сотні тисяч громадян протягом 20-90-х років минулого століття виборювали свободу і незалежність України у складі політичних, партизанських, підпільних, військових організацій, а також проводили іншу діяльність, спрямовану на здобуття Україною незалежності. Учасниками боротьби за незалежність України 20-90-х років ХХ століття визнаються особи, які брали участь у політичній, партизанській, підпільній, збройній боротьбі за свободу і незалежність України у 20-90-х роках ХХ століття у складі Української військової організації (УВО), Карпатської Січі, Організації українських націоналістів (ОУН), Української повстанської армії (УПА), Української головної визвольної ради (УГВР), а також особи, які надавали допомогу і сприяння діяльності зазначених організацій. Учасниками боротьби за незалежність України може бути також визнано осіб, які проводили у складі інших організацій або індивідуально діяльність, спрямовану на здобуття Україною незалежності. Перелік таких організацій та видів індивідуальної діяльності, спрямованих на здобуття Україною незалежності, затверджується Кабінетом Міністрів України», – зазначається у проекті закону.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ