Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Якщо Україна не вирішуватиме екологічних проблем, то проти неї можуть застосувати санкції, – Окечукву Ібеану

Звіт Спеціального доповідача Ради ООН з прав людини з питань негативних наслідків незаконного перевезення та захоронення токсичних відходів має звернути увагу влади на вирішення екологічних питань. Про це на зустрічі зі львівськими ЗМІ сказав Спеціальний доповідач Ради ООН з прав людини з питань негативних наслідків незаконного перевезення та захоронення токсичних відходів Окечукву Ібеану.
 „У 1995 році в Раді ООН з’явився новий мандат доповідача Ради ООН з прав людини з питань негативних наслідків незаконного перевезення та захоронення токсичних відходів після того, як було визначено, що незаконне перевезення та захоронення токсичних відходів порушує права людини. Метою моєї діяльності є візити на запрошення країн, уряди яких вважають, що в них є проблеми з екологією, котрі, як наслідок, порушують права людини на життя, на чисте повітря, на екологічно чисту їжу. Під час своїх візитів я отримую безпосередню інформацію про порушення екологічних прав людини від учасників процесу – громадських організацій, влади, промисловців”, – сказав Окечукву Ібеану.
З його слів, він особисто вибирав собі маршрут візиту. „Я сам обираю собі маршрут, і щодо Львівської області можу сказати, що сюди приїхав тому, що Львівська область є під особливим ризиком – вона розташована на кордоні з ЄС, і є дуже високий ризик завезення в неї токсичних відходів. Інша причина візиту саме у Львівську область – важливість її серед областей України”, – сказав Окечукву Ібеану.
За словами Окечукву Ібеану, подібні екологічні проблеми, як і в України, пов‘язані з неналежним зберіганням та завезенням токсичних відходів, є в країнах Латинської Америки, Африці, Туреччині, Кот д’Івуарі, Сомалі та Нігерії.
Що ж до результатів візиту, то, за словами Спеціального доповідача, перед своїм від’їздом він дасть у Києві прес-конференцію, а з п’ятниці почне готувати свій звіт, який по приїзду в штаб-квартиру ООН буде передано комісії з прав людини. „Ця комісія ознайомиться з моїм звітом і прийме рішення – чи в Україні порушуються екологічні права людини, чи ні. Якщо так, то вона звернеться до уряду України щодо вирішення цих проблем і допоможе у їх вирішенні співпрацею з урядом і громадськими організаціями. Якщо уряд не зверне увагу на вирішення екологічних проблем, оскільки Україна підписала екологічні конвенції (Базельську, Женевську інші), то не виключено, що проти неї будуть застосовані санкції”, – сказав Окечукву Ібеану.   
Нагадаємо, що вчора Львівщину на запрошення уряду України з офіційним візитом відвідав Спеціальний доповідач Ради ООН з прав людини з питань негативних наслідків незаконних перевезень та захоронень токсичних і небезпечних продуктів та відходів Окечукву Ібеану. У програмі візиту пана Ібеану – зустріч з керівництвом області, огляд стану зберігання нейтралізованих гудронних залишків, розміщених на паливному складі Добротвірської ТЕС, відвідання Роздільського ДГХП “Сірка”, відвідання історичних пам’яток м. Львова. Сьогодні ж Спеціальний доповідач Ради ООН відвідає Закарпатську область.
 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ