Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Якщо Янукович зробить російську державною, Галичина повстане, - Антипович

Львівщина, яка проголосувала за Юлію Тимошенко, визнає результат виборів на користь Віктора Януковича. Але в регіоні можуть повстати через мовне питання, роздумують експерти. Результат у 86 відсотків голосів за Юлію Тимошенко і до 10 відсотків за Януковича був прогнозованим, говорить політолог Олексій Антипович. Його більше насторожує високий відсоток тих, хто не підтримав жодного з кандидатів (4,15%), тому що це – своєрідний протест.

 

У КВУ на Львівщині вважають, що процедура голосування в цілому відбулася в рамках закону і на високому рівні, а порушення - одиничні. У цілому підстав для оскарження результатів голосування немає. Антипович прогнозує, що Тимошенко буде вимушена поступитися місцем Януковичу, хоча його легітимність не визнаватиме, повідомляє «Німецька хвиля».

Депутат від БЮТ Степан Купіль заявляє, що блок ще не вирішив, як діятиме у разі перемоги Януковича, і чи буде судовий позов, але запевнив, що «серцем захід і центр України не сприйме такий результат, хоча може змиритися», - додав він.

Уже очевидним є те, що виборці Львівщини не відстоюватимуть результат на майдані, але «червоною ганчіркою», яка може підняти галичан, стане введення російської мови як другої державної, припускає Антипович: «Захід це не сприйме, і можливі акції протесту».

Утім, експерт переконаний, що питання двомовності є швидше передвиборною риторикою, і Віктор Янукович на це не піде, тому що ризикуватиме посадою. У вірогідного новообраного президента дуже хистка позиція, пояснює політолог, і опір на заході України йому не потрібний, тому що це може завершитися протестами і відставкою. Тому мовне питання краще не чіпати, радить Антипович. А той факт, що кандидат Янукович говорив російською в своєму першому зверненні оголошення результатів екзит-полу ще не є показовим, мабуть, йому так зручніше, коли є хвилювання, припустив Антипович.

Додамо, що за даними ЦВК, оброблено 99,94% протоколів дільничних виборчих комісій, за Віктора Януковича на президентських виборах проголосувало 48,94%, за Юлію Тимошенко – 45,48%.

ForUm.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ