Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Яку небезпеку несуть тріщини у шинах та чи можна їздити на зношеній гумі?

Під час експлуатації автомобільних шин з часом починають з'являтися тріщини на протекторі та боковинах. Такі пошкодження призводять до погіршення експлуатаційних параметрів гуми, тому з часом виникає необхідність замовити нові покришки на авто. Зробити це можна в інтернет-магазині «ТаєрШоп». На сторінці tireshop.ua/shini/zimnie/nokian представлений широкий асортимент зимової автомобільної гуми фінського бренду Nokian. Але на сайті магазину можна знайти якісні та порівняно недорогі шини багатьох інших відомих виробників.

Що стає причиною розтріскування автошин, які ушкодження є небезпечними, а які — допустимими? Пропонуємо разом розібратись у цьому питанні.

Головні причини виникнення тріщин

Є кілька причин, через які з'являються тріщинки на поверхні покришок:

    • Павутина мікротріщин 1–2 мм є наслідком неправильного зберігання гуми. Ймовірно, на шини протягом тривалого часу світили прямі сонячні промені або вироби піддавалися різким температурним перепадам.

    • Невеликі тріщини в канавках протектору з'являються під час негативного впливу хімічних реагентів, які застосовують у процесі виробництва асфальтобетонних сумішей або піщано-сольових розчинів, що використовуються для посипання доріг у період ожеледиці.

    • Відносно великі тріщини (понад 3 мм) говорять про сильне зношування автогуми через тривалу експлуатацію. Згодом еластичність гуми знижується під час поступового випаровування масел та смоли, які використовуються у виробництві шин.

    • Ще одна поширена причина розтріскування покришок — неакуратне бортування коліс. За недостатнього досвіду майстрів або застосування неякісного обладнання корд може бути пошкоджений.

Чи можна їздити на потрісканих шинах?

Наявність неглибоких мікротріщин на автопокришках вважається косметичним дефектом, який не представляє ніякої небезпеки. Але в цьому випадку експлуатація дозволена за неухильного дотримання таких вимог:

    • допускається пересування з помірною швидкістю до 85–90 км/год;

    • забороняється різке гальмування та буксирування;

    • застосовується спокійна манера водіння (особливо важливо в місті).

Якщо ж спостерігаються глибокі поздовжні або поперечні дефекти, є загроза безпеці пересування, оскільки всередину поглиблень може потрапляти бруд, волога, хімічні речовини, через що гума може різко луснути та виникне ризик серйозної аварії. Тому за таких пошкоджень слід якомога раніше міняти зношені шини.

Ремонтопридатність потрісканих покришок

Навіть за не дуже сильного зношення шин багато автомобілістів вирішують просто викинути гуму з ушкодженнями: чи то фінські покришки Nokian, чи то вироби інших брендів. Але потрібно врахувати, що іноді можна здійснити ремонт автомобільних шин. За наявності поглиблень в канавах протекторної частини можна звернутися в автомайстерні, фахівці яких можуть виправити дефекти за допомогою спеціального обладнання. Для усунення «павутинки» з мікротріщин поверхню шин можуть покривати силіконовими речовинами, які уповільнюють старіння гуми.

Глибокі тріщини усунути не можна, тому якщо шини сильно зіпсовані, слід здати їх на утилізацію та поставити нові покришки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ