Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Яких спеціалістів у Львові шукають працедавці?

Докладно проаналізувавши пропозиції працевлаштування, якими оперує Львівський міський центр зайнятості, можна зробити висновок, що у столиці Галичини найбільше бракує кваліфікованих робітників, оскільки майже 70% усіх зареєстрованих вільних місць праці є саме для них.

База актуальних вакансій рясніє варіантами роботи для водіїв автотранспортних засобів. Їх у Львові налічується понад чотири сотні. Левова частка припадає на підприємства, що займаються пасажирськими перевезеннями на маршрутних автобусах у межах міста та області (ТзОВ «Міра і К», «Львівське комунальне автотранспортне підприємство № 1», ТзОВ «Успіх БМ»). Середня заробітна плата, яку пропонують ці фірми, становить 4500 грн. Звісно, низький рівень оплати кваліфікованої праці спонукає водіїв шукати кращого заробітку, у тому числі і за кордоном. Відповідно у транспортній галузі доволі гостро відчувається дефіцит кадрів, а вакансії складно укомплектувати через відсутність охочих працювати за таку, вкрай низьку, заробітну плату.

Подібна ситуація склалася й щодо добору кадрів для ЛКП «Львівелектротранс». Підприємство готове забезпечити роботою 119 водіїв трамвая та 36 водіїв тролейбуса.

Друге місце за кількістю пропозицій роботи обіймає будівельна індустрія. Працедавці цієї галузі шукають кваліфікованих малярів, мулярів, бетонярів, арматурників, зварників, виконавців робіт, а також машиністів: екскаватора, автогрейдера, бульдозера та крана. Така робота оцінюється в середньому від семи до десяти тисяч гривень.

Окрім водіїв і будівельників, великим попитом користуються представники таких робітничих професій як електромонтер, слюсар, фрезерувальник, токар, швачка, монтер колії, оператор поштового зв’язку.

Нестача кадрів спостерігається в сфері торгівлі і громадського харчування, де потрібні продавці продовольчих товарів, касири торговельного залу, пекарі та кондитери. Традиційно з початком літнього сезону щонайменше вдвічі збільшується попит на працівників ресторанів і кафе: офіціантів, барменів і кухарів.

Понад 600 вільних робочих місць пропонує операторам автоматичних і напівавтоматичних верстатів ТОВ «Фуджікура Аутомотів Україна Львів». За таку роботу підприємство з іноземними інвестиціями готове платити в середньому 7500 грн. Сьогодні це – одна з найкращих зарплат, яку пропонують працедавці.

Для фахівців з вищою освітою є робота для бухгалтерів бюджетної сфери (середня зарплата – 4500 грн), інженерів і менеджерів (6000-7000 грн). Одначе через низьку фінансову винагороду охочих працевлаштуватися на такі вакансії небагато.

Виникає парадокс: з одного боку працедавці волають про нестачу висококваліфікованих кадрів, а водночас не спроможні виплачувати потенційним працівникам конкурентний рівень заробітної плати.

Цікаво, що у коментарях до вакансій підприємства, установи та організації зазвичай обумовлюють вимоги до особистісних якостей потенційних співробітників. Серед них здебільшого значиться ініціативність, креативність, бажання працювати, готовність вчитися та розвиватися.

На основі проведеного аналізу можна стверджувати, що відкритих вакансій у місті Львові вистачає. Одначе спостерігається конфлікт інтересів: високі критерії добору працівників не відповідають розміру пропонованої заробітної плати, натомість професійно-кваліфікаційний склад пошуковців роботи не влаштовує тих, хто пропонує працевлаштування. Відповідно працівники з високим рівнем професійної компетентності, які могли б розбудовувати економіку регіону, виїжджають за кордон у пошуках більшої заробітної плати і прийнятних умов роботи.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ