Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Янків вшанував пам'ять Митрополити Андрея Шептицького

Перший заступник голови Львівської ОДА Мирон Янків поклав квіти до крипти у Архикатедральному соборі св. Юра, де похований Митрополит Андрей Шептицький. 1 листопада виповнилось 66 років з дня його смерті.Повідомила прес-служба Львівської ОДА.

Митрополит Андрей Шептицький (1865 –1944) 44-роки очолював УГКЦ. Андрей Шептицький - восьмий митрополит Української греко-католицької церкви. Народився у селі Прилбичі Яворівського району. 1887 року у Кракові отримав ступінь доктора права, згодом студіював право в Мюнхені, у Відні - філософію.

1 липня 1888 року Роман Шептицький одержав василіянську рясу і змінив світське ім'я на монаше - Андрей. 1899 року Шептицький став єпископом Станіславським, а ще через рік - архієпископом Львівським. У 1901 році Андрій призначений митрополитом Галіцийським. 1919 року заснував богословський факультет при Духовній семінарії у Львові, який 1928 року був реорганізований у Богословську академію з філософським та теологічним факультетами.

Допомагав матеріально багатьом школам, «Просвіті», організував Народну школу імені Грінченка для бідних дітей. Підтримував дитячу патріотичну організацію «Пласт». Здібним дітям та молодим перспективним богословам сприяв у навчанні у вищих навчальних закладах, семінаріях. У часи Другої світової війни він був автором відозви «Не убий», у якій засуджував антисемітизм і гітлерівську антиєврейську пропаганду.

У вересні 1944 року стан здоров'я митрополита значно погіршився. 1 листопада його серце перестало битися. Домовину митрополита Андрея Шептицького було покладено в крипту Собору святого Юра.

Нині триває процес його беатифікації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ