Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Янукович має піти на поступки – Володимир Філенко

Головним винуватцем і Майдану, і подій, які ми сьогодні спостерігаємо на вул. Грушевського, є влада, уособлена Януковичем. В цьому переконаний представник Громадянської ініціативи «Третя Українська Республіка» Володимир Філенко.

На його думку, причинами протесту громадян стали: узурпація влади в незаконний спосіб, розширення прав президента, продовження терміну його повноважень на рік, підминання незалежних гілок влади, нівелювання парламенту, політичне переслідування опонентів, ручні суди, обман.

«Це ключовий перелік беззаконня Януковича та його «сім’ї». Останньою краплею, яка призвела до загострення ситуації на Майдані, стало прийняття за російською та білоруською калькою антидемократичних законів, якими в неконституційний спосіб підводилася «юридична» база під можливі репресії до учасників протесту», - вважає Володимир Філенко.

Представник «Третьої Української Республіки» нагадав, що преамбула до Декларації про права людини (яка є невід’ємною частиною українського законодавства) застерігає: «Необхідно, щоб права людини охоронялися силою закону з метою забезпечення того, щоб людина не була змушена вдаватися як до останнього засобу до повстання проти тиранії i гноблення».
«Прийнятими 16 січня законами було порушено ключові засадничі норми Декларації з прав людини. Тобто влада своїми діями сама спровокувала народ вдатися до свого законного права на повстання проти її безчинства», - зазначив Володимир Філенко.

За його словами, сьогодні Януковичу краще було би піти на певні поступки.
«Очевидно, він, м’яко кажучи, не дуже хоче дострокових президентських виборів. Тому, як мінімум, повинен зробити висновки і вдатися до серйозних кадрових змін. Мають бути покарані відповідальні за репресії проти Майдану, сформований перехідний технічний уряд, врегульоване виборче законодавство. Тоді це стало би підставою для лідерів Майдану закликати людей призупинити протест, перевести його в інші форми і демократично розв’язати ситуацію на майбутніх виборах. Поки що ми констатуємо, що Янукович на поступки не йде. Тому Майдану і опозиції не варто розслаблятися», - підкреслив Володимир Філенко.

http://www.3republic.org.ua/ua/news/12426

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ