Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Янукович надає перевагу Московському патріархату, але нас це не турбує – Патріарх Філарет

«Ми відчуваємо, що Віктор Федорович надає перевагу Московському патріархату, але нас це не турбує – аби нам не заважали зростати, зміцнюватися і поширювати Київський патріархат у всіх областях України», – заявив у інтерв’ю УНІАН Глава Української православної церкви Київського патріархату Святійший Патріарх Філарет.

За його словами, на початку президентства Віктора Януковича була спроба "подолання розколу”, як висловився патріарх Кирил. “Подолання розколу” на думку Москви – це ліквідація Київського патріархату шляхом приєднання його до Московського.

«Але вони потім побачили, що з того нічого не вийде, бо не тільки Київський патріархат став на захист себе, а нас стали захищати і патріотичні громадські організації, і політичні партії, і Америка, і Європа. Тому поступово це припинилося», – каже він.

«Президент заявляє про своє рівне ставлення до всіх конфесій. Можливо, на думці у нього таке є, але все таки він вважає себе вірним Московського патріархату і цього не приховує, – додає Патріарх. – Ми не маємо до нього претензій у тому випадку, якщо це не пропагується по радіо і телебаченню, бо інакше народ сприймає це як прихильність тільки до однієї Церкви. Згадаймо, як поводилися попередні президенти - і Кучма, і Ющенко – вони відвідували на Різдво і на Великдень і Володимирський собор, і Києво-Печерську Лавру, і Андріївську церкву, і собор Святого Василія Великого УГКЦ. І це була демонстрація рівного ставлення до всіх конфесій.А Віктор Федорович демонструє всюди відвідини ним тільки храмів Московського патріархату. Це не зовсім правильно».

На думку владики, Московський патріархат в Україні таки має певні переваги над іншими церквами.

По-перше, підтримка Московського патріархату на Сході України. Там вся влада підтримує Московський патріархат.

У Києві дають десятки мільйонів гривень на ремонт Києво-Печерської Лаври. Причому, дають не музею, а саме Церкві, монастирю. Виділяють земельні ділянки в Києві переважно Московському Патріархату.

«Але ми на це не звертаємо особливої уваги. Чому? Бо в перспективі бачимо, що в Україні буде одна Церква. Якщо вони побудують той собор на Либідській – він буде в Києві, і тому український, а не російський. Тож нехай будують. І вони будують, і ми будуємо.Сподіваюся, що ми все таки побудуємо одну Православну церкву – і тоді всі ці храми будуть належати їй. А якщо ми будемо протестувати, щоби вони не будували, то це означатиме, що ми не допускаємо розвитку Української православної церкви», – зазначив він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ