Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Янукович не зможе помилувати Тимошенко: є перешкоди

Президент Віктор Янукович не може помилувати Юлію Тимошенко, оскільки для цього існують перешкоди юридичного характеру.

Про це виданню ZN.UA повідомив доктор юридичних наук Микола Хавронюк.

За словами Хавронюка, першою перешкодою на шляху цього є заява засудженої, що вона не буде просити помилування. «В принципі можна обійтися і без її клопотання, якщо пункт 3 Положення про порядок здійснення помилування (указ президента України від 16 вересня 2010 року №902), доповнити абзацом такого, наприклад, змісту: „Право клопотати про помилування, окрім випадків заміни довічного позбавлення свободи, має також представник (законний представник) засудженої особи“, — зазначив юрист.

„Другою перешкодою може стати позиція Комісії при президенті України в питаннях помилування: пункт 15 Положення передбачає право комісії відхиляти клопотання про помилування, і в такому разі повторне таке клопотання може бути внесено не раніше ніж через рік. Нагадаємо, що головою комісії сьогодні є не поет, не адвокат, не правозахисник або інший громадський діяч, а колишній генеральний прокурор України“, — сказав Хавронюк.

Третя перешкода, за його словами, — це справи щодо Тимошенко, які слідством вже завершені, але ще мають бути розглянуті судом.

„Пункт 5 Положення дозволяє у виняткових випадках застосувати помилування і до особи, яка була неодноразово засуджена за скоєння навмисних злочинів. Але помилування не буде мати сенсу, поки новий вирок у цих справах (якщо він буде обвинувальним) не набере законної сили і суд касаційної інстанції не винесе з цього приводу власне рішення“, — пояснив він.

Як відомо, Віктор Янукович раніше заявляв, що готовий розглянути питання про помилування Юлії Тимошенко за наявності відповідного звернення від неї.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ