Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Янукович обрав ЄС замість Медведєва

Перший закордонний візит у статусі повноважного президента Віктор Янукович здійснить до Брюсселя, повідомляє видання "Коммерсант-Україна". За інформацією видання, візит запланований на 1 березня, і європейські лідери вже підтвердили свою згоду на зустріч з новим главою української держави. Візит Януковича до Росії відбудеться пізніше - ймовірно, після призначення нового прем'єр-міністра України.

Про те, що дата і попередню програму візиту Віктора Януковича до Брюсселя узгоджені, вчора повідомили відразу кілька джерел в структурах ЄС. "Узгоджена дата візиту - 1 березня. На сьогодні досягнута домовленість, що в Брюсселі відбудуться його зустрічі з президентом ЄС Херманом ван Ромпеєм, президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу та президентом Європарламенту Єжи Бузеком", - розповів один зі співрозмовників видання.

Однак офіційно про поїздку Януковича буде оголошено лише після його інавгурації - до приведення до присяги Віктора Януковича в Брюсселі не можуть називати його повноважним президентом і гарантувати йому зустрічі настільки високого рівня. Тим не менше, неофіційно згоду на зустріч з українським лідером підтвердили всі вищезгадані європейські чиновники. Учора в Брюсселі відбулося засідання Ради голів МЗС ЄС, одним з питань порядку денного якого було вироблення єдиної позиції Брюсселя на переговорах з Віктором Януковичем.

Візит нового президента до Москви відбудеться після поїздки в Брюссель - в першій декаді березня. Відповідна домовленість була досягнута 20 лютого під час телефонної розмови Віктора Януковича з президентом РФ Дмитром Медведєвим. У дипломатичних колах стверджують, що точна дата візиту ще не узгоджена. "Очевидно, дата буде залежати від коаліційного процесу - для Януковича вигідно поїхати до Москви вже після затвердження нового прем'єра", - додав один зі співрозмовників видання.

У Партії регіонів поки не оприлюднюють черговість закордонних візитів свого лідера. Міністр закордонних справ тіньового уряду Леонід Кожара вчора сказав, що не бере участі у формуванні міжнародного графіка президента після його інавгурації. Радник Януковича з питань зовнішньої політики Анатолій Орел заявив, що не має наміру коментувати в ЗМІ це питання. А заступник голови парламентської фракції ПР Сергій Льовочкін, який бере участь у формуванні графіка Віктора Януковича, вчора на дзвінки не відповідав.

Експерти впевнені, що перший візит Віктора Януковича в статусі президента в Брюссель не свідчить про те, що європейський вектор зовнішньої політики президента буде пріоритетнішим за російський. "Не слід шукати глибинну політичну підоснову в періодичності та черговості візитів. ЄС і Росія - однаково значущі напрямки для України. Набагато важливіше результативність закордонних поїздок. Хоча візити в перші дні після інавгурації навряд чи приведуть до підписання будь-яких документів. Вони потрібні для наведення контактів", - говорить директор міжнародних програм Центру ім. Разумкова Михайло Пашков.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ