Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Янукович: Переговори у форматі Україна - ЄС - Росія мають відбутися до підписання Угоди з Євросоюзом

Україна вважає найбільш оптимальним варіантом урегулювання спірних питань навколо Угоди про асоціацію з Європейським Союзом переговори за участю трьох сторін - України, ЄС та Росії. Про це повідомила прес-служба глави держави.

Під час інтерв’ю журналістам українських телеканалів Президент України Віктор Янукович зауважив, що такі переговори мають відбутися до підписання Угоди.

«Щоб ми могли врегулювати ці відносини, треба сісти у форматі трьох учасників цього процесу, розглянути всі спірні питання. Вони не можуть бути розглянуті вже після того як буде підписана угода. Вони можуть бути розглянуті тільки до цього», - сказав він.

За його словами, однією з причин ситуації, що склалася, є падіння товарообігу, перш за все з Росією і країнами СНД.

«А це означає, що ми втрачаємо обсяги економіки, ми втрачаємо сьогодні доходи бюджету, втрачаємо прибутки бюджету. І нам їх треба відновлювати, нам треба, щоб економіка працювала ефективно», - підкреслив Глава держави.

Президент зазначив, що свою точку зору виклав на Саміті глав держав СНД у Мінську, після чого почалася дискусія. «Я звернувся до всіх президентів, які були на Саміті в Мінську. Я сказав, що Україна як головуюча в 2014 році це питання ставитиме в першу чергу», - сказав Віктор Янукович.

За його словами, дискусія продовжувалась і під час двох останніх зустрічей з Президентом РФ Володимиром Путіним. Віктор Янукович розповів, що на цих зустрічах також порушувалося й питання газових контрактів із Росією: «Відмітили у протоколі, що ціна на газ не відповідає ринковому підходу і що це питання потребує врегулювання».

«Ми купуватимемо газ там, де буде дешевше. Для нас не має значення. Ми сьогодні купуємо, наприклад, по 370 доларів, по 380 доларів в Європі газ. А якщо ми купуватимемо у вас (у Росії) його дешевше, ми будемо його купувати у вас», - зазначив Глава держави.

Він також підкреслив, що обговорювалися й питання прокачування газу. «Вся газова тематика в повному обсязі. Тобто, це і резерв нашого газового сховища, який має бути на випадок холодної зими», - додав Президент.

Крім того, зауважив Віктор Янукович, потребує врегулювання питання взаємовідносин у форматах зони вільної торгівлі як з ЄС, так і з СНД.

«Ми не хочемо там, де страждає наша економіка, там, де страждають наші інтереси, ми, звичайно, не можемо цими інтересами нехтувати. Тим більше, що в нас немає запасу міцності ніякого. Для нас це несе загрозу», - підкреслив Глава держави.

«Занадто все це переплетено в нас у взаєминах. І там, де перетинаються інтереси, там якраз такий потрібен формат. І я вважаю, що це абсолютно нормально», - зазначив Президент.

На його переконання, необхідно враховувати реалії, які склалися в економіці України, з урахуванням того, що «нам треба виходити на інший рівень стосунків з нашими партнерами, наприклад із Росією».

За словами Президента, у двосторонніх відносинах із Російською Федерацією є багато «білих плям». «Нам треба зараз це розблокувати», - сказав він, додавши, що є необхідність оновити договір про стратегічне партнерство з РФ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ