Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Янукович відмовився від запасів високозбагаченого урану

Україна погодилася відмовитися від своїх запасів високозбагаченого урану. Про це заявив прес-секретар Білого дому Роберт Гіббс на брифінгу в рамках саміту з ядерної безпеки. Ця заява була зроблена за підсумками зустрічі, між президентами США Бараком Обамою і президентом України Віктором Януковичем.

За словами Гіббса, запасів високозбагаченого урану, які Україна використовує для проведення досліджень та створення медичних ізотопів, достатньо для створення декількох ядерних зарядів.

За словами прес-секретаря Білого дому, Київ погодився позбутися цих запасів до 2012 року. 

Крім того, у спільній заяві Януковича і Обами йдеться, що президент США позитивно оцінює рішення України позбавитися усіх запасів високозбагаченого урану.

"Президент Обама відзначив унікальний внесок України у справу ядерного роззброєння і запевнив, що гарантії безпеки, надані в рамках Будапештського меморандуму з Україною від 5 грудня 1994, залишаються в силі", - наголошується в заяві.

"Янукович оголосив про рішення України, позбавиться усіх запасів високозбагаченого урану до проведення наступного саміту з ядерної безпеки, в той час коли США нададуть необхідну технічну і фінансову допомогу для підтримки цих зусиль", - йдеться у заяві.

Крім того в документах підкреслюється, що Україна має намір вивести значну частину цих запасів до кінця 2010 року.

"Президент Обама високо оцінив рішення України як історичний крок і підтвердження лідерства України у справі ядерної безпеки та нерозповсюдження", - наголошується в заяві.

Крім того президенти підкреслили, що їх держави буду підтримувати міжнародні зусилля для того, що б перевести цивільні ядерні дослідницькі лабораторії на роботу з низько збагаченим урановим паливом.

"Президенти також погодилися продовжити спільну роботу над забезпеченням ядерної безпеки, включаючи зусилля з безпеки майданчика Чорнобильського атомного реактору", - наголошується в заяві.

"США внесли майже $250 мільйонів для цієї мети і підтверджують свій намір надалі підтримувати Україну і інші сторони в питанні приведення Чорнобильської станції в безпечний стан", - підкреслюється в документі, передає УП.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ