Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Яценюк і Кличко можуть виграти в Януковича, - політолог

Володимир Фесенко, політолог, розповів журналу "Країна" про майбутні шанси кандидатів у президенти.

Що показало голосування 28 жовт­ня з погляду президентських виборів 2015 року?

– Це була репетиція. Партія влади визначала, наскільки вона контро­лює виборчий процес і може забезпечити перемогу своєму кандидату на виборах президента. А опозиція провела кастинг потенційних конкурентів Януковича.

Яценюк – другий після Януковича фаворит президентських перегонів. Показав непоганий результат "Батьківщини". Але є проблема. Особистий рейтинг Арсенія Пет­ровича втричі нижчий, ніж рейтинг Об'єднаної опозиції ("Батьківщина" отримала на виборах 25,5% голосів. – "Країна"). Тоді як у Януковича приблизно такий же, як у Партії регіонів ("Регіонали" отримали 30%. – "Країна"). Тож треба виходити з того, що потенційне коло готових проголосувати за Януковича – близько 30 відсотків.

У Віталія Кличка приблизно такий же рейтинг, як і в партії УДАР (­майже 14%. – "Країна"). Рейтинг Олега Тягнибока хоч останнім часом і підтягнувся, але завжди був менший, ніж у його "Свободи" (10,5%. – "Країна"). У Петра Симоненка рейтинг приблизно такий самий, як і в комуністів (13%. – "Країна").

Рейтинги всіх потенційних конкурентів Януковича вирівнюються. І це на руку діючому президенту. Є можливість сприяти виходу в другий тур такого конкурента, з яким змагатися буде легше. ­Такий варіант уже застосовували 1999 року, коли в другий тур з Кучмою вивели Симоненка. ­Подібна ситуація може бути з Тягни­боком. Є дослідження, що ­єдиний опозиційний лідер, у кого Янукович гарантовано виграє в другому турі – це лідер "Свободи". Для багатьох це буде драматична проблема – голосувати за Януковича чи за Тягнибока? У другому турі 2010 року частина виборців не хотіли віддати свій голос ні за Януковича, ні за Тимошенко. За комбінації Янукович – Тягнибок таких буде значно більше.

Російськомовні Схід та Південь проголосують проти українського націоналіста. Цьому ще й технологічно сприятимуть такі, як Ірина Фаріон – з її радикальними заявами. Тоді в Януковича значно зростають шанси.

Вихід у другий тур Яценюка чи Кличка гарантуватиме їм перемогу?

– Яценюк і Кличко, за соціологічними дослідженнями, мають шанс виграти в Януковича. Але результат нікому не гарантований. За перемогу треба боротися, мобілізувати своїх виборців.

Як мають вибудувати свої кампанії Янукович, Яценюк, Кличко, Тягнибок, Симоненко?

– Стратегія чинного президента – це сварки в опозиційному таборі. Також – вирівнювання рейтингів лідерів опозиції. Максимально виділятимуть Кличка, щоб Яценюка не сприймали єдиним кандидатом від опозиції. Будуть бити по слабких місцях. У Кличка – мало досвіду, не оратор, ­команда ще не склалася. Слабке місце Яценюка – Об'єднана опозиція має всередині купу протиріч. Є фігура Тимошенко, на яку багато людей орієнтуються і мають сумніви щодо Яценюка. Його перевага – в інтелектуальних і ораторських здіб­ностях. Але, як засвідчили виборчі кампанії, на перших етапах Яценюку важливо знайти правильний стиль. Якщо він починає грати не свою роль, люди його не сприймають. Зараз Яценюку треба знайти органічний фінальний образ, за який би проголосували.

Перевага Кличка – він може бути привабливий і на Сході, і на Заході. Але його системний політичний образ ще не сформувався. Багато хто йому симпатизують, проте вагаються. Не знають, чи Кличко буде послідовний, опозиційний. Бракує знань, досвіду. Два роки – це той час, коли треба вчитися і надолужити.

Проблема Тягнибока – у радикалізмі. Йому слід знайти золоту середину: зберегти драйв, енергетику, опозиційну буйність, але при цьому не налякати.

Петра Симоненка сприймають як продукт політичного минулого, радянської інерції. Йому треба стати уособленням сучасного й опозиційного політика, що практично неможливо. Має статися диво, що допомогло б Симоненкові потрапити до другого туру виборів президента.

Янукович може відмовитися від походу на другий термін?

– Хіба що через погіршення стану здоров'я. Правляча партія і ­команда самого президента, як правило, бореться за другий термін.

Тема обрання президента в парламенті актуальна?

– Зараз цей сценарій менш імовірний, ніж раніше. Партія регіонів побачила результати парламентських виборів: у Януковича вимальовуються хороші комбінації на другий тур. А от конституційні зміни для обрання президента в парламенті провести буде непросто. Конституційної більшості нема і зібрати її буде тяжко. Без голосів опозиційних депутатів не обійтися. Спроба "тушкування" викличе дуже серйозний фізичний конфлікт у стінах Верховної Ради. Може спровокувати заворушення і дострокові президентські вибори.

За яких умов сценарій обрання президента в Раді може актуалізуватися?

– Якщо рейтинг чинного глави держави впаде нижче 10 відсотків. Це не гарантуватиме йому проходження в другий тур. Або якщо опитування показуватимуть, що в другому турі проти Януковича голосуватимуть понад дві третини виборців.

Але до президентських виборів може з'явитися і якийсь новий реальний претендент на крісло глави держави?

– Це може бути Петро Порошенко. Зараз його особистий рейтинг маленький. Тоді найкращий варіант – стати прем'єр­міністром і ефективно себе проявити. Це сприятиме швидкому зростанню популярності. З'являться шанси на успішну президентську кампанію. Але ймовірність призначення ­Порошенка главою уряду не висока, бо він може стати реальним конкурентом Януковичу.

Gazeta.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ