Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Культура

Яценюк назвав «чистим сталінізмом» переслідування Марії Матіос

Лідер політичної партії «Фронт Змін» Арсеній Яценюк назвав чистим сталінізмом переслідування української письменниці Марії Матіос, збір на неї «компромату» й намагання вилучити з обігу книгу Шевченківського лауреата. «Йдеться про перетворення держави на потворну диктатуру, де всеосяжний контроль встановлюється вже і над літературною творчістю, і над думками громадян», - зазначив він. Про це повідомила прес-служба ФЗ.

«Із маніакальною наполегливістю влада відтворює сталінські практики, мавпуючи навіть стилістику судилищ 70-річної давнини. Знаходяться «обурені трудящі» - і з їхньої подачі миттєво заводяться «справи істориків», «справи журналістів», а тепер - ще й «справи письменників». Так само, як і тоді, обираються дослідники й митці, чия творчість й науковий доробок є загальновизнаними і відомими далеко за межами країни. Тобто якщо вже цих дістали, то всім іншим краще й не потикатися з вільнодумством і несанкціонованими «згори» думками», - підкреслив Арсеній Яценюк.

За його словами, це - чистий сталінізм: навіть за Брежнєва інакомислячих письменників й поетів формально звинувачували у неробстві чи порушенні паспортного режиму.

«Невипадково правоохоронні органи виявили таку небачену гіперактивність, розшукуючи тих, хто зруйнував пам'ятник Сталіну в Запоріжжі. Нинішня влада, однією рукою підписуючи Закон про культуру, який гарантує свободу творчості, іншою хапає письменників і журналістів за горло саме за їхню творчість. Тепер слід чекати запровадження «індексу заборонених книг», списку небажаних для ТБ митців, зборів «трудящих», які Матіос «не читали, але засуджують», і запровадження затвердженого адміністрацією президента літературного канону», - зазначив лідер «Фронту Змін».

«Влада сама винесла собі вирок - режими, які бояться слова, не можуть бути довговічними», - підсумував він.

Арсеній Яценюк звернеться до генерального прокурора з вимогою перевірити факти політичного переслідування Марії Матіос і в разі їх підтвердження вжити відповідних заходів.

Як відомо, письменниця Марія Матіос заявляє про політичне переслідування її з боку прокуратури та міліції. З цього приводу вона звернулася з відкритим листом до генпрокурора Віктора Пшонки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ