Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Яценюк пропонує скоротити витрати на суддів КС і запровадити механізм їх звільнення парламентом - законопроект

10 січня лідер «Фронту Змін» Арсеній Яценюк зареєстрував законопроект (№ 9670) щодо впорядкування діяльності Конституційного суду України з метою гарантування верховенства Конституції України та захисту прав і свобод громадян. Ним, зокрема, передбачається обмеження привілеїв суддям КС. Про це повідомила прес-служба партії.

Так, законопроект Арсенія Яценюка передбачає запровадити однаковий розмір посадового окладу для суддів місцевих судів та суддів КС. «Зважаючи на значно нижчу завантаженість суддів Конституційного суду України в порівняні з суддями місцевих судів загальної юрисдикції, несправедливим видається закріплення за попередніми вищого розміру посадового окладу», – зазначається в пояснювальній записці.

Крім того, враховуючи помірний обсяг роботи, необґрунтованим є нарахування суддям КС у відставці надзвичайно високих пенсій (щомісячних довічних грошових утримань), які не обмежені жодним максимальним розміром. Арсеній Яценюк пропонує обмежити максимальний розмір пенсій всім без винятку суддям КС відповідно до Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи».

Арсеній Яценюк також вважає, що положення Закону «Про Конституційний Суд України» щодо наявності кворуму та прийняття рішень не забезпечують у повній мірі конституційного принципу паритетного формування КС трьома незалежними гілками державної влади – президентом України, парламентом і з’їздом суддів. Нині пленарне засідання КС вважається повноважним, якщо на ньому присутні 12 суддів; рішення КС приймаються, якщо за них проголосувало не менше 10 суддів.

Згідно з законопроектом лідера «Фронту Змін», пленарне засідання є повноважним, якщо на ньому присутні не менше 15 суддів, а рішення КС прийматимуться, якщо за них проголосувало не менше 13 суддів. Це забезпечить наявність щонайменше по одному представнику від усіх трьох гілок влади, які формують КС.

Арсеній Яценюк також вважає за необхідне надати парламенту право звільнювати суддів КС. Відповідно до чинного законодавства, народні депутати України, мають право вносити пропозиції щодо кандидатур на посади суддів КС, але не мають можливості порушувати питання про звільнення суддів. Лідер «Фронту Змін» пропонує законодавчо закріпити, що питання про звільнення з посад суддів КС може ініціювати голова Верховної Ради України або не менш як 45 народних депутатів.

Згідно з законопроектом № 9670, видатки на КС у 2012 році пропонується скоротити втричі (майже на 45 млн грн), а зекономлені кошти направити на соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. «Передбачені чинним Законом України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» видатки на фінансування Конституційного суду є невиправдано завищеними та не відображають реальних потреб цього органу», – йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ