Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Яценюк пропонує якнайскоріше створити Національну Конституційну Асамблею

Лідер «Фронту Змін», народний депутат України Арсеній Яценюк пропонує утворити в країні Національну Конституційну Асамблею. Її завданням буде розробка проекту нової редакції Конституції для винесення його на всеукраїнський референдум. Повідомила прес-служба партії.

Проект постанови Верховної Ради «Про утворення Національної Конституційної Асамблеї» зареєстровано в парламенті 21 січня під номером 8013.

У пояснювальній записці до проекту зазначається, що в Конституції України єдиним джерелом влади визначено народ. Тому він не може бути усунутим від процесу розробки і затвердження нової редакції Основного закону. Проте жодного разу за 20 років незалежності України народ не брав участі в прийнятті Конституції, за якою має жити країна.

Крім того, зазначає Арсеній Яценюк, проведення всенаціонального обговорення і в подальшому - конституційного референдуму - життєва необхідність для держави. Адже чинна Конституція України не забезпечує прав і свобод людини і громадянина, не гарантує виконання соціальних стандартів життя і економічних реформ, балансу і розподілу гілок влади в країні.

У документі зазначається, 30 вересня 2010 року Конституційний Суд у сумнівний спосіб змінив Основний закон держави, що призвело до монополізації влади в країні інститутом президента і однією провладною партією. Наразі глава держави, який має сильну підтримку в парламенті, має намір продовжити реформу Основного закону задля отримання абсолютної влади.

«У сьогоднішніх політичних умовах конституційні зміни використовуються у вузькополітичних цілях окремих політичних сил, які хочуть відформатувати Основний закон держави як статут тієї чи іншої партії, - це крах державотворення. Якщо форматувати Конституцію України під поточну ситуацію, це означатиме, що буде Конституція особистостей, а не нації і держави. Основний закон держави - це документ не для президента, уряду чи депутатів, це документ для всього українського народу», - зазначає Арсеній Яценюк.

Він переконаний, що рішення стосовно змін до Основного закону держави повинні прийматися на всенародному референдумі й цьому має передувати широкий суспільно-політичний діалог. «Тому сьогодні, на 92-гу річницю Соборності України, важливим і необхідним питанням національної ваги є зміна Основного закону держави з метою максимальної прозорості та публічності за повноцінної участі українського народу», - підкреслює Арсеній Яценюк.

До обговорення пропозицій з системного вдосконалення Конституції Арсеній Яценюк вважає за необхідне залучити президента, політичні партії та фракції Верховної Ради. Мають бути враховані пропозиції парламенту Криму, обласних, Київської та Севастопольської міських рад, фахівців Національної академії наук, провідних спеціалістів у галузі конституційного права, інших науковців, всеукраїнських правозахисних громадських організацій.

Підготовлені Асамблеєю пропозиції пропонується винести на громадське обговорення, після чого проект нової редакції Конституції України винести на розгляд Верховної Ради України та затвердити всеукраїнським референдумом.

Згідно з проектом постанови, персональний склад Національної Конституційної Асамблеї формується на паритетній основі окремим рішенням Верховної Ради на підставі відкритих консультацій із президентом, політичними партіями та депутатськими фракціями парламенту, з урахуванням пропозицій Верховної Ради Криму, обласних, Київської та Севастопольської міських рад, Національної академії наук України, провідних фахівців у галузі конституційного права, інших науковців та всеукраїнських правозахисних громадських організацій.

Арсеній Яценюк пропонує до 1 березня 2011 року провести установче засідання для надання пропозицій положення та персонального складу Асамблеї, подати їх до парламенту. А вже до 1 травня 2011 року провести перше слухання для надання інформації парламенту про стан роботи над проектом нової редакції Конституції.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ