Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Яценюк вимагає порушити кримінальну справу проти «Лівели»

Арсеній Яценюк вимагає порушити кримінальну справу за фактами, виявленими ТКС з незаконної діяльності «Лівели». Про це повідомила прес-служба партії.

Лідер політичної партії «Фронт Змін» Арсеній Яценюк у вівторок, 15 листопада, взяв участь у засіданні тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування незаконної діяльності компанії «Лівела». Він висловився за продовження роботи ТСК, а також порушення кримінальної справи за фактами, виявленими в результаті роботи комісії та журналістських розслідувань щодо діяльності цієї компанії.

Звертаючись до членів комісії, Арсеній Яценюк нагадав, що він і голова фракції «НУ-НС», член «Фронту Змін» Микола Мартиненко були ініціаторами створення цієї ТСК. Він повідомив також, що звернувся до комісії із вимогою виявити і назвати всіх осіб, які мали стосунок до незаконної діяльності компанії, та ініціювати порушення проти них кримінальних справ. Звернутися про це його спонукали розслідування телеканалу ТВі й видання «Українська правда».

У засіданні на запрошення комісії взяли участь журналісти Дмитро Гнап, Олександр Акименко, Анна Бабинець, Артем Шевченко, Сергій Лещенко і Тетяна
Чорновіл, які проводили розслідування діяльності «Лівели».

Арсеній Яценюк підкреслив, що наслідком роботи цієї комісії повинно бути встановлення чіткого переліку вищих державних посадових осіб, які причетні до цієї операції. «Це не афера. Афера - це на декілька копійок. А це - спланована операція з застосуванням всієї державної машини, в тому числі й судової системи», - зазначив він.

На переконання лідера «Фронту Змін», окрім вищих посадових осіб, причетних до незаконної діяльності «Лівели», ТСК має з'ясувати всі  обставини винесення судами України незаконних рішень на користь цієї компанії. «Для цього є Вища кваліфікаційна комісія суддів. Нам необхідно знати, де ті судді (які приймали незаконні рішення), їхню долю, які аналогічні рішення вони виносили», - додав Арсеній Яценюк.

Він розуміє,  з якими складностями стикнеться в своїй роботі ТСК. «Я думаю, що комісії буде доволі складно отримати низку матеріалів і проаналізувати ці матеріали, а тим більше зробити висновки. І тому звертаюсь до членів комісії з проханням. Внести на розгляд парламенту постанову про продовження діяльності комісії, а також добитися порушення кримінальної справи по фактах, викладених в матеріалах журналістів і  в попередньому звіті тимчасової комісії. Не можна закривати комісію до того моменту, доки правоохоронна і кримінальна система не проведе розслідування, - заявив лідер «Фронту Змін».

»Якщо зараз рішенням комісії встановити осіб («причетних до незаконної діяльності «Лівели» - ред.), вказати факти і постановою Верховної Ради закрити діяльність комісії, відправивши це до Генеральної прокуратури і СБУ (всі матеріали. - ред.), то це вмре там навічно. Якщо комісія буде працювати і одночасно з її роботою буде порушена кримінальна справа і відповідно до вимог КПК буде йти розслідування, це дасть можливість дійсно довести справу до кінця», - пояснив Яценюк.

»Якщо комісія буде далі засідати, це не дасть їм можливість закрити кримінальну справу і сховати її. Слідча комісія отримає додаткові повноваження - щось на кшталт контролю за проведенням цього розслідування», - підсумував він.

На засіданні комісії було ухвалено рішення викликати на засідання народного депутата Володимира Зубика, який фігурує в журналістських розслідуваннях як причетний до незаконної діяльності «Лівели». Крім того, ТСК ухвалила рішення підготувати проект постанови про продовження терміну її роботи на три місяці та оприлюднити попередній звіт комісії.

Комісія також вирішила доручити Генеральній прокуратурі перевірити факти, виявлені під час роботи ТСК і в разі підтвердження незаконних дій порушити кримінальні справи.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ