Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Явлінського можуть зняти з президентської гонки в Росії

Губернатор Іркутської області Дмитро Мезенцев виключений з виборчих перегонів на посаду президента Російської Федерації за підсумками перевірки підписних листів. Лідер виборчого списку "Яблука" Григорій Явлінський пройде повторну перевірку. Секретар ЦВК РФ Микола Конкін повідомив в понеділок, 23 січня, журналістам, що у бізнесмена Михайла Прохорова виявили 4,38% недостовірних підписів, а у Григорія Явлінського - трохи більше 23%. Раніше джерело в ЦВК повідомляв про 26% браку при перевірці підписних листів Явлінського і 15% браку у Мезенцева. Трохи менше 5% браку в підписних листах виявлено бізнесмена Михайла Прохорова, він може бути зареєстрований кандидатом в президенти вже на цьому тижні.

"Попередньо в підписних листах Григорія Явлінського виявлено трохи більше 10% браку. Приблизно такий же відсоток і у Дмитра Мезенцева. Однак у пана Мезенцева менше шансів пройти реєстрацію, оскільки у нього дуже мало так званих страхувальних підписів. У Явлінського їх більше, і тому в випадку вторинної вибірки є шанс ", - заявляла раніше в понеділок" Інтерфаксу "член ЦВК Олена Дубровіна.

За законом "Про вибори президента РФ", кандидат повинен представити в ЦВК мінімум 2 млн підписів. Закон дозволяє приносити їх з запасом в 5%, тобто до 2 млн 100 тис. ЦВК РФ при цьому повинна перевірити не менше 20% підписів кожного кандидата. Якщо кількість браку перевищує 5%, то додатково перевіряється ще 10% підписних листів. Кандидатів, які представили підписні листи без достатнього запасу, можна не допустити до реєстрації і за меншого відсотка браку, оскільки одна з підстав для відмови у реєстрації - якщо кількість підписів за вирахуванням бракованих виявляється меншою 2 мільйонів.

Лідер партії "Яблуко" Сергій Мітрохін вважає, що Григорій Явлінський буде знятий з президентської гонки. "Мій прогноз такий: Прохоров буде зареєстрований, а Явлінський - ні", - йдеться в заяві Мітрохіна, розміщеній на сайті партії "Яблуко".

Солідарний з ним і директор Центру політичних технологій Ігор Бунін, який вважає, що Григорія Явлінського не зареєструють кандидатом у президенти країни цілеспрямовано, хоча і припускає, що підписи, зібрані на його підтримку, мають певні недоліки. "Це від початку було зрозуміло, що його (Явлінського - ІФ), швидше за все, не зареєструють", - сказав Бунін у понеділок "Інтерфаксу". Зокрема, на його думку, "зібрати два мільйони підписів за такий короткий термін без фінансового ресурсу Прохорова фактично неможливо". "Тому цілком можливо, що якась частина підписів за Явлінського, дійсно, бракована. Але справа зовсім не в цьому. Якби він не створював проблеми, його б залишили, а так, з його участю Путіну складно було б перемогти в першому турі ", - вважає Бунін.

Голова "Яблука" Сергій Мітрохін вже заявив, що відповіддю партії стане посилення протестної активності і оскарження реєстрації Михайла Прохорова.

Водночас Світлана Пеунова, яка мала намір балотуватися в президенти Росії, повідомила журналістам, що не змогла зібрати достатньої кількості підписів на свою підтримку. Вона зібрала тільки 243 тис. підписів замість 2 млн, які необхідні за законом. "Тому що за такий короткий термін 2 млн підписів зібрати неможливо, і я буду наполягати, щоб провели доскональну перевірку на справжність підписів інших кандидатів", - сказала вона.

Остаточний список претендентів на вищий державний пост буде визначений до 29 січня після перевірки підписних листів претендентів, за якою можна буде спостерігати по відеотрансляції в Інтернеті. "Підписні листи будуть проходити перевірку при відеотрансляції", - сказав у четвер секретар ЦВК Микола Конкін.

interfax.ru



Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ