Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Яворівчани на Чернігівщині вшанували роковини загибелі Олександра Пащенка

Учора, 29 січня, делегація із Яворівського району Львівської області відвідала селище Дмитрівку Чернігівської області, де похований полеглий на Сході офіцер 24 окремої механізованої бригади імені Короля Данила Олександр Пащенко, який пішов на фронт у перший же день війни з Яворова.

Про це повідомив власкор Гал-інфо з посиланням на завідувачку сектору інформаційної політики та цифрового розвитку Яворівської РДА Ірину Кравчук.

Яворівська делегація на Чернігівщині - фото Яворівської РДА.

До делегації увійшли вдова загиблого пані Світлана, родичі полеглих на Сході бойових побратимів офіцера Олександра Пащенка, директор Яворівського районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Віталій Байда.

Яворівчани разом із мамою Ольгою Борисівною, родиною, друзями, односельчанами Олександра Пащенка в чернігівській Дмитрівці, на цвинтарі взяли участь у релігійній та громадянській панахиді, засвітили лампадки та поклали квіти на могилу офіцера, який за вірність присязі народові України у 33-річному віці заплатив життям.

За словами директора Яворівського районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Віталія Байди, хоча пройшло вже 5 років з того часу, як офіцер 24 окремої механізованої бригади імені Короля Данила, капітан Олександр Пащенко під час боїв за село Кримське Новоайдарського району Луганської області був пораненим так важко, що медики в харківському госпіталі не змогли його врятувати, – пам’ять про Героя не згасає.

Офіцер Олександр Пащенко - фото із випускного альбому Одеського інфституту Сухопутних військ.

«Світлої пам’яті Олександр Пащенко не лише служив, а й жив у місті Яворові, де його вельми люди поважали. Завжди привітний, усміхнений, добрий був чоловік. Довідавшись про поранення Олександра, вся яворівська громада молилася за його одужання в храмах Яворова, люди кинулися збирати гроші на його лікування, але не сталося: 29 січня 2015 року прийшла сумна звістка, що офіцер-герой помер», – згадує в розмові із журналістом Володимир Байда.

У коментарі власкорові Гал-інфо старший офіцер відділення морально-психологічного забезпечення 24 окремої механізованої бригади імені Короля Данила, захисник держави на Сході, майор Руслан Ліщук наголосив, що капітан Олександр Михайлович Пащенко був взірцевим офіцером Королівської бригади, командиром штабної роти 3-го механізованого батальйону, життя якого обірвалося 29 січня 2015 року.

Народився Олександр Пащенко 25 листопада 1982 року в селищі Дмитрівці Бахмацького району Чернігівської області. У 2004 році закінчив Одеський інститут Сухопутних військ, звідки був скерований на військову службу в 24-ту окрему механізовану бригаду Сухопутних військ Збройних Сил України, в місто Яворів Львівської області. Остання посада – командир штабної роти 3-го механізованого батальйону. Із 2014 року брав участь в антитерористичній операції на Сході України.

24 січня 2015 року під час жорстоких боїв за село Кримське Новоайдарського району Луганської області капітан Олександр Пащенко отримав тяжке поранення. Офіцера спочатку було доставлено в лікарню міста Лисичанська Луганської області, відтак, – у Військово-медичний клінічний центр Північного регіону, що у Харкові, де помер 29 січня 2015 року.

31 січня 2015 року офіцера Олександра Пащенка поховано на кладовищі у рідному селищі Дмитрівці Бахмацького району Чернігівської області.

Нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно), медалями.

Олександр завше був принциповою, душевною та ініціативною людиною, здобув авторитет серед друзів та знайомих. Був гарним сином матері Ольги Борисівні, хорошим братом та надійним другом. Батько помер, коли Сашкові було лише два рочки», – згадує старший офіцер відділення морально-психологічного забезпечення 24 окремої механізованої бригади імені Короля Данила, захисник держави на Сході, майор Руслан Ліщук.

Нагадаємо, що у неділю, 25 січня, до яворівських міських журналістів потелефонувала вкрай засмучена мешканка Яворова пані Світлана, сповістивши, що її громадянського чоловіка важко поранено.

«Мені вдалося довідатися від військових, що хлопці винесли мого чоловіка з поля бою та відвезли в Лисичанськ, що він має страшні поранення. Їхала б туди вже в цій хвилині, але чи мене пропустять?», – журилася яворівчанка.

Журналісти спочатку звернулися до яворівського волонтера Миколи Бузенка, який одразу ж знайшов місце у волонтерській автомашині, яка наступного дня мала відправлятися на Лисичанськ. Відтак за справу взявся тодішній народний депутат України, лікар за фахом Василь Пазиняк. Спочатку пан Василь зв’язався з медиками Лисичанська, відтак домігся, щоб капітана Олександра Пащенка доправили в Харківський госпіталь.

«Як лише військовий стане транспортабельним, знайдемо борт, що привезти його у Львів: тут порятунком Олександра займуться медичні світила», – інформував яворівських журналістів В. Пазиняк.

Тим часом пані Світлана терміново виїхала в Харків. Застала коханого ще живим. Телефонувала в Яворів: «Мене Саша чує…».

А 29 січня, по обіді жінка, ридаючи, мовила: «Нема вже мого Сашка… Його поховають 31 січня на Чернігівщини, тіло забрала в Бахмацький район його мама Ольга Борисівна. Батька у Сашка немає – помер, коли йому було лише два рочки…».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ