Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура  |  Надзвичайні події

Яворівські рятувальники та медики застерігають охочих заходити в «йорданську купіль» напідпитку

Перед Водохрещам яворівські рятувальники виступили зі зверненням до громадян, в якому просять бути обачними на водоймах під час "йорданських купань".

Про це повідомив сьогодні, 17 січня, власкор Гал-інфо з посиланням на начальника Яворівського районного відділу ГУ ДСНС України у Львівській області, полковника служби цивільного захисту Руслана Іванчишина.

Із його слів, у свято Хрещення Господнього питання безпеки на водоймах, яких на Яворівщині є багато, є особливо актуальним, бо саме в цей період є ризик виникнення можливих надзвичайних ситуацій. Саме тому рятувальники застерігають громадян бути обережними під час пірнання в озера, ставки, річки.

«Нагадуємо правила безпечної поведінки на водоймах: занурюватися необхідно біля берега, під доглядом рятувальників та медичних працівників; перед купанням необхідно розігріти тіло; до водойми слід підходити в зручному взутті. Занурюватися найкраще – по шию, не замочивши голову, щоб уникнути рефлекторного звуження судин головного мозку. Ніколи не пірнайте в холодну воду вперед головою. Стрибки у воду й занурення у воду з головою не рекомендуються, адже це збільшує втрату температури й може призвести до шоку від холоду.

Намагайтеся швидко досягти потрібної вам глибини, але не плавайте. Не перебувайте у воді більше 1 хвилини, щоб уникнути загального переохолодження організму. Обов’язково стежте за дітьми. І в жодному випадку не беріть участь у «йорданських купаннях» у нетверезому стані», – радить головний рятувальник Яворівщини.

У коментарі власкорові Гал-інфо сімейний лікар, терапевт Яворівської районної поліклініки Любов Лелик наголосила, що перед пірнанням ліпше проконсультувалися із лікарем.

«Опісля «йорданської купелі» слід розтерти себе махровим рушником і вбратися у сухий одяг. Задля зміцнення імунітету й уникнення можливості переохолодження необхідно випити гарячого чаю, найкраще – трав’яного або з ягід чи фруктів, отож прихопіть собою термос.

Зрештою, підготовку до «йорданського купання» потрібно розпочинається ще з літа», – говорить лікар-терапевт.

На запитання журналіста, чи часто опісля Водохреща до медиків звертаються застуджені люди, – лікар Любов Лелик відповіла, що занурення в крижану воду – значний стрес для організму. Щороку до лікарів із загостренням хронічних недуг або застудою таки звертаються ті, хто купався на Йордан.

«І занурюватися в холодну воду можна далеко не всім. Не варто цього робити людям із сердечно-судинними захворюваннями, з підвищеним тиском, хворобами серця або ж тим, хто переніс інфаркт, інсульт чи хворіє на цукровий діабет. Гострі та хронічні інфекції теж є протипоказаннями для бажаючих купатися на Водохреща. І в жодному випадку не можна пірнати напідпитку», – зазначила сімейний лікар Любов Лелик.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ