Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Яворівський національний природний парк організовує «Йорданське святкування»

В день Хрещення Господнього (19.01.2015 р.) Яворівський національний природний парк (Яворівський район Львівської області), що входить до складу Міжнародного біосферного резервату «Розточчя» під егідою ЮНЕСКО, організовує «Йорданське святкування». Про це Гал-інфо повідомили організатори.

Директор Яворівського національного природного парку, заслужений природоохоронець України Михайло Біляк пригадує, як виникла ідея створення цього торжества. Ще у 2008 році, Михайло Васильович, перебуваючи у Києві на курсах у секретаріаті Президента України, брав участь у йорданському дійстві в одному із київських аквапарків. Захопившись загальним настроєм свята, директор Парку вирішив організувати подібне святкування і на Яворівщині. Вже наступного року тут відбулося перше «Йорданське святкування», яке стало не лише традиційним, а й масштабним. Після цього за прикладом Яворівського НПП стали проводити такі заходи населені пункти нашої Яворівщини, що не абияк демонструє високий рівень духовності мешканців регіону Розточчя.

Восьмий рік поспіль це величне свято збирає 5-6 тисяч глядачів, які приїжджають сюди з усіх куточків Львівщини та України, а в цьому році завітають і польські туристи. Адже Йордан на Верещиці – це своєрідний підсумок різдвяно-новорічного святкування, яке супроводжується купанням в освяченій воді, виконанням колядок, щедрівок, виступами вертепів та смакуванням пампухів із запашним трав’яним чаєм.

Головною метою заходу є відродження народних традицій та звичаїв. Предки вбачали у святі Водохреща єднання людської душі з природою. Це завдання співзвучне із вимогами, які стоять перед біосферним резерватом «Розточчя» Тут можна відчути себе в центрі природного творіння і набратися здоров’я та енергії на весь рік.

У програмі свята: освячення води; конкурс пампушків; купання в ополонці; різдвяне дійство у вертепі; виступи фольклорних колективів; коляда біля ватри.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ