Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Є необхідність прийняття законів по кожній СЕЗ зокрема – Степан Новосядло

Перший заступник голови Яворівської райдержадміністрації Роман Станько разом з директором адміністрації СЕЗ "Яворів" відбули у місто Донецьк, де візьмуть участь у виїзному засіданні профільного комітету Верховної Ради на тему: "Про практику реалізації законодавства з питань вільних економічних зон та територій пріоритетного розвитку зі спеціальним режимом інвестиційної діяльності”. Про це „Гал-info” повідомив голова Яворівської райдержадміністрації Степан Новосядло.

За його словами, на засіданні розглядатиметься питання потреби прийняття законів про функціонування кожної спеціальної економічної зони зокрема. „Є необхідність прийняття законів по кожній СЕЗ окремо, тому що частина СЕЗ дійсно потребує такого статусу і доказала своєю прозорою та ефективною діяльністю, як наприклад СЕЗ „Яворів”, а частина є спеціальними зонами для видмивання тіньових капіталів. Власне, це і розглядатиметься на засіданні комітету ВР”, – каже Степан Новосядло.
За його словами, за період функціонування СЕЗ "Яворів" райдержадміністрацією було зареєстровано 139 інвестиційних та інноваційних проектів сумарною кошторисною вартістю 337,3 млн дол. США, з них іноземні інвестиції становлять – 123,4 млн дол. США. Станом на 1 жовтня 2005 року в СЕЗ "Яворів" реалізовувалося 90 проектів, сумарною кошторисною вартістю 248,8 млн дол. США, з них іноземні інвестиції становлять – 77,9 млн дол. США.
„За часів Радянського Союзу на ЯДХП „Сірка” працювало 12 тисяч працівників, питома вага в економіці Яворівського району цього підприємства становила 70 відсотків. Після розвалу Союзу підприємство стало банкрутом, а Яворівський район – депресивним. До виникнення СЕЗ „Яворів” в районі вироблялося товару всього на 30 млн грн на рік. Коли СЕЗ „Яворів” активно почала функціонувати, в районі стали виробляти товарів на суму 800 млн грн, 80 відсотків підприємств району сконцентровано на території СЕЗ „Яворів”. Зараз інвестиції в два рази перевищують суми податків, які мали б стягуватися з підприємств, що працюють в СЕЗ. Нас неодноразово перевіряла податкова та прокуратура і ми довели що працюємо чисто, відтак СЕЗ „Яворів” має й надалі функціонувати”, – сказав Степан Новосядло.
Ще Степан Новосядло додав, що нещодавно делегація з депутатів райради Яворівського району відвідала спеціальну економічну зону „Мелец” в Ярославському повіті Республіки Польща. „У них подібна ситуація – за часів Варшавського договору там працював завод, що виготовляв гелікоптери, після того ж, як Варшавський договір перестав діяти і підприємство розвалилось, уряд прийняв рішення підтримати депресивний район і зробив там СЕЗ”, – розповів Степан Новосядло.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ