Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Є велика різниця між ти, що розповідають у Великій Британії про війну в Україні і тим, що є насправді – британський документаліст

1/2
Військовий художник Марк Невіл планує створити фотокнигу про війну в Україні. Цей проект передбачає серію фотографій українських солдат, переселенців та волонтерів, які супроводжуватимуть розповіді про людей, зображених на них. Про це він розповів під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

«Я планую [безкоштовно] надсилати їх усім зацікавленим, особливо у засоби масової інформації. Таким чином вони матимуть правдиву інформацію, що насправді відбувається в Україні. Є велика різниця між тим, що нам розповідають у Великій Британії про війну в Україні і тим, що насправді відбувається», – розповідає британський фотограф та документаліст Марк Невіл

Він вже відвідав військовий госпіталь, притулки та центри реабілітації. За його словами, він був вражений кількістю волонтерів в Україні. «Складалося враження, що куди б я не пішов, усюди були волонтери, готові жертвувати своїм часом та ресурсами, аби тільки допомогти бійцям на передовій», – пояснив Невіл.

Ще одним проектом, над яким працює Марк, є відкриття у Львові чи Києві прес-центрів, які б займалися друком подібних фотокнижок про життя переселенців. Він переконаний, що «про їхні історії мало пишуть на заході. На багато менше, ніж мали б».

Невіл також планує співпрацювати зі Stopfake.org. Спільний проект полягає у створенні фотографій, які б могли трактуватися по-різному із супроводжуючим текстом про те, що на них відбувається насправді. Такими чином можна було б боротися з російською пропагандою та брехнею російських ЗМІ.

Марк Невіл працював військовим художником у провінції Гільменд в Афганістані, де він перебував разом з британськими солдатами у 2011-2012 роках. Звідти він повернувся страждаючи на посттравматичний стресовий розлад. Його історія про ПТСР мала своє вираження у двох фотокнижках про той вплив, який будь-яка війна має на солдат та інших людей, які з нею зіткнулися.

«Я надсилав ці книжки безкоштовно у в’язниці, центри для безпритульних, безкоштовні центри психічного здоров’я – у будь-які інші місця, де могли опинитися солдати та ветерани війни, які страждали на ПТСР та не отримали належного лікування», – зазначив Невіл. Він пояснив, що це було його спроба закликати людей звернутися за допомогою.

За словами Марка Невіла, українські організації, які дізналися про його книги, звернулися до нього з пропозицією перекласти їх українською для солдат тут, в Україні.

Ukraine Crisis Media Center

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ