Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Єдину Помісну Українську Православну Церкву важко утворити, бо у православному середовищі є культуральні, цивілізаційні та мовні відмінності — Андрій Юраш

Релігієзнавець Андрій Юраш переконаний, що єдину Помісну Українську Православну Церкву дуже важко утворити, бо у православному середовищі є культуральні, цивілізаційні та мовні відмінності, — про це він заявив у коментарі «Гал-info».
«Дискусія про таке утворення існує у суспільстві вже давно, і те, що це є одним із пунктів «Універсалу національної єдності» — яскраве цьому свідчення, — розповів Андрій Юраш. — Хочу сказати, що в українському суспільсьтві немає стовідсоткового визнання необхідності утворення Помісної Української Церкви, зокрема, це стосується православних християн Московського патріархату».
«УПЦ МП вважає, що в Україні вже є Помісна церква — це Православна церква Московського патріархату України та країн СНД. Очевидно, що Президент України та його оточення вважає по-іншому, а тому й внесли цей пункт до проекту Універсалу та отримали негативну реакцію з боку лідера Комуністичної партії Петра Симоненка, — зазначив релігієзнавець. — Багато українських православних християн Московського патріархату не хочуть розривати релігійного зв’язку з Росією, а тому на даний час утворення єдиної Помісної Української церкви є нереальним. Щоб це сталося потрібно, аби змінилася ментальність та свідомість людей, а на це потрібен час».
Андрій Юраш також розповів, що зараз Православна церква МП пропагує культ нових мучеників, зокрема, царя та царської сім’ї.
Нагадаємо, що в проекті Універсалу національної єдності, одним із пунктів є  підтримка прагнень до утворення єдиної Помісної Української Православної Церкви проти, якого виступив голова Комуністичної партії України Петро Симоненко, який запропонував взагалі забрати цей пункт з документу, мотивуючи тим, що «в Конституції Україні Церква відокремлена від держави».
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ