Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Як Москва бреше в Гаазі

У Міжнародному суді ООН завершився другий день розгляду справи "Україна проти Росії", в рамках якої першочерговим розглядається запит Києва на запровадження тимчасових заходів для Росії, які повинні захистити права українських громадян на звичайне життя. Запит розглядається як невідкладне питання.

Сьогодні, 7 березня, свою позицію представляла російська сторона, яка, як і передбачалося, відкинула всі звинувачення з боку Києва, передає кореспондент УНІАН.

"Росія повністю виконує свої зобов'язання в рамках обох конвенцій (Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації – УНІАН)... Ми не бачимо ні законодавчих, ні фактичних підстав для таких (тимчасових запобіжних) заходів", - заявив глава делегації РФ Роман Колодкін.

У виступах представників РФ звучала вже відома риторика про "переворот", "екстремістів", "повстанців" та інша, притаманна зовнішній політиці РФ на адресу України з 2014 року. Москва відкинула звинувачення у фінансуванні тероризму на сході України, а наявність озброєнь у бойовиків пояснила тим, що вони захопили її з місць зберігання зброї колишньої радянської армії, які були розташовані у шахтах, а також за рахунок зброї української армії.

Інший представник РФ Ілля Рогачов назвав АТО "конфліктом, який розпочала українська влада, її Збройні сили та нерегулярні батальйони проти людей на сході України, самоорганізованих в «ЛНР» та «ДНР», які шукали захисту від тих, хто захопив владу під час перевороту".

Ще один представник РФ Семюель Вордсворс (Samuel Wordsworth) заявив, що єдиний, кого можна охарактеризувати терористом у цій ситуації, так це Україна.

Торкаючись звинувачень у дискримінації татар у Криму, представник російського МЗС Григорій Лук'янець заявив, що це Україна, а не Росія, десятиріччями дискримінувала татар на півострові.

«Росія докладає значних зусиль, щоб підтримувати кримських татар та українську спільноту та просувати їх культуру в Криму, незважаючи на складну фінансову ситуацію. Такі зусилля ніколи не були здійснені на цій території», - заявив він.

 Ще один представник РФ Матіас Форто заявив, що після 2014 року (рік незаконної анексії Криму Росією) кількість шкіл, в яких учні можуть отримати освіту на своїй мові, збільшилася, а не зменшилася, як і кількість засобів масової інформації. "Ситуація загалом покращилася", - стверджував він.

Нагадаємо, 6 березня в Гаазі в рамках позову України проти Російської Федерації Міжнародний суд ООН розпочав слухання про застосування запобіжних заходів. Очікується, що слухання про застосування тимчасових заходів триватимуть чотири дні. Україна представила аргументи в понеділок, 6 березня, та продовжить в середу, 8 березня.

Росіяни запевняють Гаагу: зброю на Донбасі взяли з шахт

Російська Федерація представила свої аргументи сьогодні та продовжить в четвер, 9 березня. Слухання починаються кожного дня о 10.00 (11.00 за київським часом). Цей позов було подано 16 січня 2017 року до Міжнародного суду ООН з метою притягнення Російської Федерації до відповідальності за підтримку тероризму на сході України та дискримінацію етнічних українців та кримських татар в окупованому Криму. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ