Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

ЄС погодив часткове нафтове ембарго для рф та відключення "Сбербанку" від SWIFT - Мішель

Країни-члени ЄС досягнули угоди, яка дозволить ввести часткове ембарго на купівлю російської нафти, відключити російський «Сбербанк» від міжнародної платіжної системи SWIFT та введе заборону ще трьох державних мовників рф.

Про це на початку доби 31 травня у своєму твіттері повідомив голова Європейської Ради Шарль Мішель, передає Укрінформ.

"Це одразу охоплює понад 2/3 імпорту нафти з росії, що скорочує величезне джерело фінансування для її військової машини. Максимальний тиск на росію з метою припинення війни", - заявив дипломат.

Окрім того, погоджений санкційний пакет включає відключення російського «Сбербанку» від міжнародної платіжної системи SWIFT, заборону ще 3 російських державних мовників та покарання відповідальних за військові злочини в Україні.

"Ми хочемо зупинити російську машину війни, зупинити фінансування російської агресії за допомогою тиску на Кремль, і сьогодні Європейська рада погодила шостий пакет санкцій, який включатиме також заборону на імпорт нафти з рф з тимчасовим винятком для трубопровідних постачань", - повідомив Мішель.

За його словами, навіть з цим винятком нафтове ембарго буде болючим для РФ, бо "відразу зачепить 75% російського нафтового експорту в Європу та 90% - до кінця року".

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн привітала рішення про нафтові санкції проти росії.

"Це дасть змогу фактично скоротити близько 90% імпорту нафти з росії до ЄС до кінця року", - зазначила вона.

Однак Урсула фон дер Ляєн також зауважила, що частина ембарго не набуває чинності невідкладно.

"Рада ЄС тепер зобов’язана фіналізувати рішення, яке зупинить 90% російського нафтового експорту до ЄС до кінця року. І ми невдовзі повернемося до питання 10%, які лишилися", - пояснила вона. За процедурами ЄС, рішення саміту мають бути юридично впроваджені окремими рішеннями Ради ЄС, які деталізують процедуру набуття чинності.

Необхідно зауважити, що нафтопровідна нафта становить 30%, а не 10%, імпорту до ЄС. Однак дві держави Євросоюзу, що отримують російську трубопровідну нафту, Польща та Німеччина, погодилися добровільно зупинити також і ці постачання. "Це дає нам впевненість, що постачання північною гілкою нафтопроводу "Дружба" зупиниться до кінця року", - заявила фон дер Ляєн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ