Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Євген Марчук: Роздача паспортів РФ на Донбасі націлена на підрив Мінських угод

Паспортизація жителів ОРДЛО, яку уряд України та низка країн визнали незаконною, суперечить Мінським домовленостям.

Таку думку в студії UATV висловив представник України в Тристоронньої контактній групі щодо мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській області Євген Марчук.

“Інформацію про указ Володимира Путіна про спрощену процедуру видачі паспортів я дізнався якраз у Мінську, під час останнього засідання ТКГ 24 квітня. І я впевнений, що так звана паспортизація – це не просто порушення Мінських угод. Вона націлена на їхній підрив”, – наголосив Євген Марчук.

Він звернув увагу на те, що це не перший подібний випадок.

“Наприкінці 2017 року глава Кремля видав указ про визнання документів різного характеру, які видаються громадянам України, котрі проживають на тимчасово окупованій території, в Російській Федерації. І це теж зроблено всупереч Мінським угодам”, – зазначив гість студії.

Представник України в ТКГ також нагадав, що в найперших мінських документах, прийнятих у 2014 році, було визначено, що сторони припиняють бойові дії і відводять озброєння.

“Було чітко прописано, і з цим погодилися всі сторони групи, що ОБСЄ уздовж неконтрольованої частини українсько-російського кордону (а це 409 км 700 м) починає встановлювати так звану зону безпеки шляхом моніторингу, – зазначив Марчук. – Іншими словами, місія ОБСЄ поблизу кордону повинна була виставити свої патрульні пости, щоб здійснювати спостереження. Але минуло вже майже п’ять років, а що ми бачимо? Відповідь з боку спостерігачів одна: їх туди не пускають. Більш того, Росія їм не дає гарантій безпеки. А вона, як відомо, контролює кордон з обох боків”.

В основі врегулювання конфлікту, окрім бойових компонентів, лежить політичне врегулювання, вважає Євген Марчук.

“І коли йдеться про прямі переговори України з РФ, що радять зробити новообраному президентові, не варто забувати, що в Росії з цього приводу завжди одна відповідь: Донбас і Крим не можуть бути предметом російсько-українських переговорів, – говорить він. – Крим вони нібито повернули законним шляхом, провівши референдум, а Донбас – наш внутрішній конфлікт”.

“Яку ж мету переслідує Кремль, відкрито порушуючи Мінські домовленості й ігноруючи будь-які шляхи врегулювання конфлікту?”, – запитали журналісти UATV.

Євген Марчук відповів: “Росії потрібно зупинити рух України в європейському напрямку, не кажучи вже про НАТО. Зруйнований Донбас їй не потрібен. 1 млн 600 тис. осіб поїхали в Україну, близько 1 млн – в Росію. Зараз ми спостерігаємо на тимчасово окупованій території демографічну, гуманітарну катастрофу. Насувається колосальне екологічне лихо. Росії ці проблеми не потрібні. Один із представників РФ під час зустрічі в Мінську мені казав, якщо наша держава й надалі рухатиметься до ЄС і НАТО, то з Донбасом у нас нічого не вийде”.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ