Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Євген-Зенон Стахів: визнання на батьківщині для мене важливіше за Нобелівську премію

01.03.2019 у Національному університеті «Львівська політехніка» надали почесне звання доктора Honoris Causa видатному американському науковцю українського походження Євгену-Зенону Стахіву.

«Народився я в Інсбруку вкінці 1944 року. Але ми (родина) є християни, які вважають себе українцями, які походять зі Львову», - зазначає професор Євген Стахів в одному з інтерв’ю.

Тривалий час вчений займався дослідженнями у гідрології, сфері водних ресурсів, та методів їх управління. З 1989 року входить до складу Міжурядової групи експертів ООН щодо зміни клімату у якості провідного експерту. У 2007 році ця організація отримує Нобелівську премію миру, за зусилля, спрямовані на збільшення знань щодо змін клімату, що були спричинені людиною.

Під час візиту до університету пан Євген прочитав лекцію, присвячену проблемам екології Одразу після цього відбулася урочиста церемонія надання вченому почесного звання доктору Honoris Causa. Під час промови він зазначив, що цей статус він вважає навіть більш значним, аніж Нобелівську премію, адже для нього завжди було дуже важливо, щоб його визнали на батьківщині.

Після закінчення урочистої церемонії професор зазначив:

«Вважаю, що людству потрібно повністю відмовитися від використання вугілля і нафти найближчим часом», — підкреслив Євген Стахів стосовно методів здобуття енергії, додавши також, що використання природного газу не є руйнівним для екології.

Окрім того, вчений висловив занепокоєння щодо конфлікту між Індією та Пакистаном. Серед головних проблем сьогодення він назвав тотальну бідність окремих країн, та втручання світових держав у локальні конфлікти.

На питання, чи був для нього складним шлях до Нобелівської премії та звання почесного доктору, пан Євген відповів, що весь час, що присвятив розв’язанню світових проблем, він займався улюбленою справою, тому винагороди були для нього не так важливі, як результат, і навіть ставали для нього несподіванкою.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ