Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Євреї хочуть створити кадастр мов

Віце-президент Єврейської конфедерації України Ілля Левітас вважає, що мова українських євреїв - ідиш - має бути визнаний мовою євреїв України. Про це він сказав в інтерв'ю «Главкому».

«Наша ж мова - ідиш. Ті, хто йшли в Бабин яр, говорили на ідиш. Але ця мова зникає, статус регіональної мови йому не допоможе. У євреїв немає регіону, де б ми складали хоч би 2-3% населення», – сказав Левітас.

Він додав, що шансів визнати ідиш регіональною мовою такі ж , як і у марсіанської. «Адже на Марсі теж немає євреїв. Навіть у Києві немає компактного мешкання євреїв. Про 10% і говорити не доводиться>, - відзначив Льовітас.

На його думку, статус регіональної мови ідиш міг би отримати тоді, коли б євреї жили компактно.

«Ідиш - це мова українських євреїв. Вони розкидані по всій Україні, й ніде не можуть набрати таку кількість, щоб отримати статус. Євреї не зможуть отримати статус регіонального для своєї мови. Ідиш просто має бути визнаний мовою євреїв України. Не іврит, тому що це мова Ізраїлю. Ми його поважаємо, але йому нічого не загрожує», – сказав Левітас.

Він також вважає, що потрібно створити кадастр мов, які функціонують в Україні. «Ми про це вже 15 років говоримо», – відзначив віце-президент Єврейської конфедерації України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ