Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Єврейські студенти Львова проігнорували семінар толерантності «Ковчег 2009»

Від єврейських студентів-львів’ян цьогоріч надійшла усього одна заявка на участь у Міжнародному міжрелігійному молодіжному семінарі «Ковчег 2009», що проходитиме 6-13 липня в Унівській Лаврі. Так сьогодні, 2 липня, під час прес-конференції керівник БФ «Хесед Арьє» Ада Діанова відповіла на закид представника «Агентства єврейських новин» про те, що начебто львів’ян-євреїв просто не запросили.

«Наша мета – не обмежуватися територією лише Західної України. Тому було запрошено студентів єврейської національності з інших регіонів країни – Дніпропетровська, Києва, Запоріжжя, Донецька. Відтак була сформована група з 10 осіб», – пояснила Ада Діанова.

Пані Діанова також відбила атаку, чому Ізраїль чотири роки поспіль представляє лише один вчений – історик доктор Арон Вайс. «Доктор Вайс – родом з Борислава. Пережив Голокост у Західній Україні і врятувався завдяки українській сім’ї, яка його переховувала. Цей мостик дуже важливий для розуміння багатьох моментів нашої спільної історії», – наголосила Ада Діанова.

До слова, п’ятий день семінару «Ковчег 2009» присвячений єврейській темі. Цього дня історик доктор Арон Вайс (Ізраїль) проведе семінар «Євреї, українці, поляки на теренах Західної України: погляд історика та учасника подій».

Довідка.

6-13 липня в Унівській Лаврі, що на Львівщині, відбудеться IV Міжнародний міжрелігійний семінар «Ковчег 2009 – під єдиним небом», у якому візьмуть участь українські, польські та єврейські студенти, що є громадянами України. Усього на семінар відібрано 30 студентів – по 10 кожної національності.

нівську Лавру обрано не випадково. Саме тут під час Другої світової війни священики та ченці греко-католицької церкви під проводом Митрополита Андрея Шептицького та його брата Архімандрита Климентія Шептицького рятували єврейських дітей, надавали допомогу українським та польським дітям. Драматичні події, що сталися на цій землі, є прикладом злагоди та порозуміння для трьох народів – українців, поляків та євреїв.

Семінар складатиметься з кількох блоків: навчальний – блок лекцій, які проводитимуть українські, польські та єврейські вчені, представляючи таким чином різноманітні погляди на проблеми історії та культури; інтерактивний – диспути, круглі столи, ворк-шопи, психологічні тренінги; навчально-культурні презентації.


Якщо на попередніх семінарах у теми обговорення було винесено здебільшого драматичні сторінки історії трьох народів, то «Ковчег 2009» присвятили взаємовпливу культур. Крім цього, учасники семінару відвідають територію колишнього нацистського табору смерті.

Організатори «Ковчега» переконані, що місія семінару – сприяти толерантності між молоддю різних національностей.

Географія студентів на цьогорічний «Ковчег» розширено – Львів, Київ, Закарпаття, Буковина, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Донецьк. Водночас їх буде незначно – 30 осіб, адже Лавра не в стані вмістити на тиждень більше людей.

Захід відбудеться під патронатом Генконсула Республіки Польщі у Львові Гжегожа Опалінського, за сприяння Фонду «Допомога полякам на Сході» та Американського єврейського розподільчого комітету «Джойнт» у Дніпропетровську та Києві.

Організатори семінару – Всеукраїнський центр вивчення Голокосту «Ткума» («Відродження»), УКУ, Львівський міський палац культури ім. Хоткевича, Федерація польських організацій в Україні, БФ «Хесед Арьє».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ