Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Європарламент затвердив резолюцію щодо України

Європейський парламент у четвер, 25 листопада, ухвалив резолюцію щодо України. Голосування відбулося в Страсбурзі під час пленарного засідання Європарламенту. Резолюція була проголосована за спрощеною процедурою, згідно з якою для її схвалення необхідна проста більшість.

В документі Європарламент зазначає право України подати заявку на членство в ЄС, закликає український уряд і опозицію до консенсусу щодо євроінтеграційних устремлінь України та її довгострокової мети стати членом ЄС.

У резолюції також підкреслюється, що хоча місцеві вибори в Україні 31 жовтня 2010 року і були проведені з дотриманням всіх правил, однак не встановили нових позитивних стандартів. У зв'язку з цим європарламентарі відзначили необхідність поліпшення виборчого законодавства.

Крім того, в резолюції міститься заклик до української влади ретельно розслідувати всі повідомлення про порушення прав і свобод, припинити будь-які порушення і перевірити роль Служби безпеки України у випадках втручання в демократичні процеси.

Стурбованість європарламентарів викликає і ситуація в Україні зі свободою слова та незалежністю ЗМІ.

Європарламент також закликає Україну забезпечити прозорі, ефективні та якісні послуги транзиту газу до Європи через модернізовану ГТС.

Як повідомлялося, затвердження Європарламентом резолюції щодо України двічі переносилося - 21 жовтня і 10 листопада поточного року.

Під час дебатів у Європарламенті, що відбулися напередодні, деякі депутати закликали зробити основний акцент в резолюції на дотриманні України основоположних прав і свобод людини, а також вказавши на проблеми виборчої кампанії, спірну заміну суддів Конституційного суду і низку інших моментів.

У той же час інша група депутатів закликала пом'якшити критику, вітати реформи в Україні, "не питаючи, що Україна може зробити для ЄС, але запитавши, що ЄС може зробити для України", передають Подробности.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ