Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Європарламент зберіг санкції проти Росії і допускає їх розширення, – резолюція

Європарламент надіслав потужний політичний сигнал на підтримку України та закликав до продовження і можливого посилення санкцій проти Росії.

Про це йдеться у резолюції законодавчого органу ЄС щодо ситуації в Україні, ухваленій в четвер у Страсбурзі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Європарламент висловлює повну солідарність з українським народом, вкотре заявляючи про свою відданість незалежності, суверенітету, територіальній цілісності, непорушності кордонів та європейському вибору України», - наголошується в документі.

Європарламентарії вважають, що ЄС має надати підтримку українському керівництву задля зміцнення оборонних спроможностей та захисту зовнішніх кордонів України, у тому числі шляхом постачання нелетального обладнання.

Законодавчий орган ЄС закликав новий уряд і парламент України затвердити і втілити у нагальні політичні і соціально-економічні реформи задля розбудови демократичної і процвітаючої держави на засадах верховенства права.

Європарламент вкотре зафіксував перспективу членства України у Євросоюзі у відповідності до ст. 49 Угоди про ЄС та закликав країни-члені завершити ратифікацію Угоди про асоціацію ЄС-Україна до Ризького саміту «Східного партнерства».

Водночас депутати «засудили акти тероризму і злочинної поведінки сепаратистів та інших нерегулярних сил у східній Україні».

«Європарламент суворо засуджує агресивну і експансіоністську політику Росії, яка становить загрозу єдності й незалежності України, а також є потенційною загрозою для самого ЄС. Це включає незаконну анексію Криму, ведення неоголошеної гібридної війни проти України, у тому числі інформаційної війни із елементами кібер-протиборства, використання регулярних і нерегулярних сил, пропаганди, економічного тиску, енергетичного шантажу, дипломатичної і політичної дестабілізації...», - наголошується у резолюції.

ЄП закликав продовжити режим санкцій проти Росії та вказав на необхідність визначення чітких критеріїв, лише виконання яких уможливить скасування обмежувальних заходів, включаючи: дотримання режиму припинення вогню; безумовне виведення російських військ і нелегальних збройних формувань, найманців, які підтримуються Росією; обмін усіма полоненими, включаючи Надію Савченко; відновлення контролю України на усій своїй території, включаючи Крим.

«У випадку, якщо Росія здійснюватиме будь-які подальші дії із дестабілізації України, Європарламент пропонує Європейській раді запровадити подальші обмежувальні заходи, розширивши їхні масштаби, у тому числі в атомній сфері, а також через обмеження для російських компаній проводити міжнародні фінансові транзакції», - зазначено у документі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ