Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал

Європейський Суд підтвердив законність санкцій проти Януковича

19 жовтня 2017 року Європейський Суд (ECJ) у Люксембурзі підтвердив законність замороження активів Віктора Януковича, колишнього президента України, та його сина Олександра Януковича, на період від 6 березня 2015 до 6 березня 2016 року. Цим рішенням Суд відхиляє оскарження рішення Ради ЄС щодо замороження активів, що його подали до Суду Віктор та Олександр Януковичі. Про це повідомило представництво Європейського Союзу в Україні.

5 березня 2014 року Рада ЄС ухвалила рішення заморозити активи Віктора Януковича та Олександра Януковича терміном на один рік. 5 березня 2015 року вони були подовжені ще на один рік. Підставою для санкцій 2014 року були досудові розслідування, проваджені в Україні, за злочини, пов’язані з неналежним використанням українських державних коштів та з незаконним перетином кордону України. Підставою для санкцій 2015 року були кримінальні провадження, розпочати українськими державними органами у зв’язку з підозрою в неналежному використанні державних коштів та активів.

Віктор Янукович та Олександр Янукович звернулися до Європейського Суду загальної інстанції з оскарженням рішення про замороження їхніх активів на період з 6 березня 2014 до 6 березня 2015 року. 15 вересня 2016 року Суд загальної інстанції ухвалив рішення про скасування рішення про замороження активів від 6 березня 2014 до 5 березня 2015 року у зв’язку з тим, що рішення не відповідало критеріям внесення осіб до санкційного списку. Водночас Суд підтвердив законність замороження активів на період з 6 березня 2015 до 6 березня 2016 року.

У зв’язку з цим Віктор Янукович та Олександр Янукович звернулися до Європейського Суду з проханням скасувати ту частину рішення Суду загальної інстанції, яка підтверджує замороження їхніх активів.

Сьогоднішнім рішенням Європейський Суд підтверджує замороження активів Віктора Януковича та Олександра Януковича на період з 6 березня 2015 до 6 березня 2016 року.

Зокрема, Європейська Суд, як і Суд загальної інстанції, вважає, що твердження Віктора Януковича та Олександра Януковича про необ’єктивність української судової системи не можуть поставити під сумнів переконливість звинувачень, зроблених проти них у зв’язку з дуже конкретними випадками присвоєння державних коштів. Ці твердження також не можуть довести, що на їхню ситуацію якось вплинули проблеми в українській судовій системі. Водночас Суд підтверджує, що Рада ЄС, коли ухвалювала рішення про замороження активів, не була зобов’язана вимагати від органів влади України додаткового підтвердження стосовно звинувачень, висунутих проти сторін. Адже Віктор Янукович та Олександр Янукович не надали жодних доказів, що можуть поставити під сумнів причини, які змусили українські органи влади висунити проти них звинувачення. Нарешті, Європейський Суд вважає, що Суд загальної інстанції був уповноважений, з огляду на детальну природу наведених доказів, заморозити активи двох сторін, про які тут йдеться, і що це рішення відповідає критеріям внесення до санкційного списку (адже вони кваліфікуються як особи, відповідальні за неналежне використання українських державних коштів), що витлумачується в світлі завдання консолідувати та підтримати верховенство права в Україні.

Довідка.

Рада ЄС ухвалила рішення про замороження активів Віктора Януковича та Олександра Януковича у своєму рішенні від 5 березня 2014 року. Дія цього рішення була подовжена на рік до 5 березня 2016 року, а потім ще на рік (до 6 березня 2017 року) і знову на рік (до 6 березня 2016 року). Кожне з цих рішень оскаржувалося Віктором Януковичем та Олександром Януковичем.

Нинішнє рішення Європейського Суду стосується оскарження рішення про продовження замороження активів до 5 березня 2016 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ