Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Євроспостерігачі відзначили ряд недоліків на виборах в Україні

Про це йдеться у доповіді, підготовленій депутатами Павлом Коваль (група Європейських консерваторів і демократів, Польща) і Яном Козловські (група Народних партій, Польща), повідомляє УНІАН.


"Перед днем голосування можна було помітити ряд недоліків, які мали прямий вплив на проведення виборів і результати виборів і які викликали стурбованість процесом голосування", - йдеться у документі.

Депутати, зокрема, зазначили, що одним із недоліків стало пізнє ухвалення нового закону про вибори, який набув чинності тільки 31 липня, залишивши мало часу для підготовки до виборів.

"Оскільки закон був схвалений пізно і потребував додаткових змін, час на достатню підготовку до виборів було значно скорочено, що мало прямий вплив на якість проведення виборів", - вказано у доповіді.

Ще однією проблемою депутати назвали позбавлення права блоків партій висувати кандидатів на місцевих виборах, що призвело до необхідності реєструватися від імені окремих партій, які входять у блоки.

На думку депутатів Європарламенту, ця проблема торкнулася, перш за все, Блоку Юлії Тимошенко і Блоку Литвина.

У доповіді наголошується, що запропонований законом про вибори розподіл номерів партіям у списках для голосування відповідно до черговості подачі документів фактично привів до того, що правляча Партія регіонів одержала перші номери у списках у 85% виборчих округів.

"Той факт, що документи опозиційних партій не приймалися виборчими комісіями до ухвалення списку Партії регіонів, сприяло ситуації, за якої правляча партія одержала перші місця у списках у 85% округів", - написано в доповіді.

Депутати Європарламенту звернули також увагу і на реєстрацію партій-клонів "Батьківщини" у Львівській і Київській областях, коли окружні виборчі комісії зареєстрували списки, що складаються з людей, які не є членами цієї партії.

"В результаті пані Юлія Тимошенко ухвалила рішення бойкотувати вибори в Львівській області", - йдеться у документі.

Депутати Європарламенту відзначили також ряд інших порушень з посиланням на повідомлення ЗМІ, уточнивши, що перевірити ці повідомлення в ході спостереження не є можливим через нестачу інструментів.

Серед таких порушень - значна перевага представників правлячої партії в окружних і територіальних виборчих комісіях, що могло призвести до ухвалення рішення представниками однієї партії, друкування бюлетенів без відповідних документів і замовлення надмірної кількості бюлетенів.

Євродепутати також відзначили повідомлення про відмову реєструвати в Криму кандидатів від партій "Свобода", "Сильна Україна" і КПУ, арешт декількох кандидатів.

УП



Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ