Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Їхали засмагати та оглянути собор Святої Софії: покази «вагнерівців» відрізняються від позиції Кремля — слідчі Білорусі

Слідчі Білорусі повідомили, що допитали усіх затриманих російських найманців з приватної військової компанії «Вагнера», і їхні покази відрізняються один від одного. Хтось каже, що їхав у Стамбул охороняти якісь об’єкти, а хтось оглянути собор Святої Софії. Інші вказують, що їхали взагалі не в Туреччину, як заявляє російська влада.

Про це розповів керівник слідчого комітету Білорусі Іван Носкевич, передає білоруське видання «БелТа», пише Громадське

За словами Носкевича, менше половини затриманих говорить про те, що вони мали летіти через Мінськ в Туреччину.

«Решта вказують зовсім інші точки остаточного візиту — інші країни, не тільки Туреччину. Що стосується тих, які нібито летіли до Туреччини, у них точно так само різні цілі потрапляння в цю країну. Хтось летів засмагати, відпочивати, хтось нібито охороняти якісь об'єкти, а хтось — оглянути собор Святої Софії», — зазначив Носкевич.

Він також розповів, що слідчі переглянули листування найманців. З нього випливає, що «вагнерівці» чекали на прибуття ще декількох груп своїх колег, а у старших групи було завдання знищити електронні квитки на виліт з Мінська 25 липня. 

Наразі слідство намагається з’ясувати, чи була у російських найманців зброя.

«Ми б теж хотіли знати, чи була у них зброя, чи є вона десь уже на території країни або прибуде пізніше. Якби ця зброя була вилучена відразу ж при затриманні, ви ж розумієте, це зовсім інший контекст розмови, зовсім інші підозри були б висунуті цій групі», — зазначив Носкевич.

Зазначимо, у Кремлі стверджують, що затримані у Білорусі 29 липня «вагнерівці» не найманці, а співробітники приватного охоронного підприємства, які в Білорусі були проїздом і ніби то запізнилися на літак в Стамбул. Путін вважає, що їх затримали безпідставно і вимагає відпустити.

У Білорусі стверджують, що 33 найманці приїхали дестабілізувати ситуацію перед виборами, які заплановані на 9 серпня. Напередодні їх взяли під варту.

Офіс генпрокурора України вже оголосив підозри за фактом участі у терористичній організації 28 учасникам російської приватної військової компанії «Вагнер», яких раніше затримали в Білорусі. Серед них 9 українців.

Перед цим білоруські дипломати передали список затриманих найманців в Україну і попросили, щоб тут перевірили, чи брали вони участь у злочинах проти України, зокрема у воєнних діях.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ