Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Юлія Гвоздович розповіла, що зроблено і що потрібно, аби Львів був дружнім до дітей і молоді

Перед тим, як стати депутаткою Львівської міської ради від фракції Української Галицької Партії, Юлія Гвоздович створила громадську організацію активних батьків Львова. Батьки - активісти досягнули багато, але ставши депутаткою, змінювати місто, аби воно стало комфортнішим для молодих сімей, стало відчутно ефективніше.
депутатка Львівської міської ради від фракції Української Галицької Партії Юлія Гвоздович. Фото Олена Ляхович

У розмові із Гал-інфо Юлія поділилась своїми думками щодо міської Стратегії "Львів, дружній до дітей та молоді", співавторкою якої вона є. Розповіла про створення у нашому місті креативних майданчиків для дітей, популяризації «Дружніх закладів харчування». 

"Львів - дружній до дітей та молоді"  

Це назва міської стратегії, яку ухвалила Львівська міська рада рік тому. Затвердженню документа передувала масштабна робота експертних груп. Юлія Гвоздович - одна з співавторів. 

“Готуючи стратегію, ми поділились за різними напрямками: охорона здоров’я, безпека дітей, освіта, інфраструктура, соціальний захист, інклюзивність. Загалом йдеться про 25 напрямків. Це є комплексний підхід до забезпечення дітей і молоді комфортними умовами проживання у Львові. 

Фактично, стратегія вказує чи підказує нам як рухатись далі і розвивати місто, його інфраструктуру, підходи. Здається, але молодь і діти - це практично половина населення Львова, і ми тепер знаємо як комплексно підходити до вирішення їхніх питань”. 

Реалізація стратегії "Львів, дружній до дітей та молоді" вже розпочалась, коштами міста профінансовано чи дофінансовано ряд заходів і проектів. 

Шанс для Львова приєднатись до глобального руху від ЮНІСЕФ

Ухвалення міської стратегії "Львів, дружній до дітей та молоді" - це одна з умов, яку необхідно було виконати, щоб приєднатись до світової мережі Сhild Friendly Cities від ЮНІСЕФ. Це глобальний рух із понад 20-ти річною історією, головним завдання якого є практична реалізація Конвенції ООН “Про права дитини”. Мережа вже об’єднала приблизно 3 тис. муніципалітетів із 38 країн світу і охопила понад 30 млн дітей.  

Юлія Гвоздович: “Зараз Львів має міжнародний статус міста-кандидата. 

Що дає нам приєднання до глобального руху від ЮНІСЕФ? По-перше, це міжнародне визнання Львова як міста, дружнього до дитини і молоді, що ми справді щось робимо у цьому напрямку. Це дає нам певні привілеї. І це вже друге - можливість подаватись на конкурси чи програми, отримувати державне фінансування, залучати спонсорські кошти від міжнародних інституцій для заходів і проектів, спрямованих на забезпечення прав дітей і молоді”. 

Нетиповий дитячий простір

Один із яскравих прикладів реалізації на практиці стратегії "Львів, дружній до дітей та молоді" - це облаштування креативних дитячих майданчиків. Тема дитячого простору для Юлії - особиста, адже вона мамою семи- і дворічного синів. 

“Свого часу я помітила, що мій син втратив інтерес до забав на майданчику, просто не хотів туди йди. Причина проста - однотипність дитячих майданчиків. Всі вони виготовлені під шаблон: пофарбовані у стандартні кольори, однаковісінькі форми і види ігор: балансир, пісочниця, лазанка, гірка та металеві гойдалки.  

З групою батьків-однодумців ми ще у 2015 році (сьогодні ми об’єднались у громадську організацію «Батьки в дії») запропонували керівництву управління молоді та спорту ЛМР змінити підхід до облаштування дитячих майданчиків.  

По-перше, подорожуючи іншими країнами, ми бачили різнотипні майданчики. У межах одного мікрорайону ви не знайдете однакові простори для дітей. По-друге, там немає ігрової зони у кожному дворі.  

Ми теж притримуємось такої думки - менше майданчиків, але хай вони будуть цікавішими, сучаснішими, більш інтерактивними і, безумовно, безпечними”.  

Перший проект - нетиповий дитячий простір у сквері біля площі Святого Юра. Майданчик відрізняється від інших змінним рельєфом (горбами), зачепи як для альпіністів, там є шнурована лазанка до хатинки на дереві. Простір зонований на різні вікові категорії, а також пристосований для дітей з інвалідністю.  

“Зреалізувати проект вдалось завдяки Громадському бюджету Львова. Спершу ми планували вкластись у 300 тис. грн, але згодом виконком дофінансував виконання проекту і оголосив Всеукраїнський конкурс за нашим задумом. Перемогло архітектурне бюро “А44”, а зреалізувала Галицька райадміністрація.

До речі, досліджуючи український підхід до встановлення дитячих майданчиків, ми з*ясували, що у нас досі немає  єдиного стандарту для виробників ігрових елементів. Маю на увазі, зокрема, і безпекову складову. Зараз над цим працює відповідне міністерство.

«Дружні» до дітей заклади громадського харчування

Пристосування закладів громадського харчування - одне зі завдань, прописаних у стратегії "Львів, дружній до дітей та молоді". Водночас над цим напрямком Юлія Гвоздович почала працювати значно раніше. 

“У 2015 році ми як ініціативна група батьків зрозуміли, що не маємо, де збиратись. На той час лише одиниці закладів і тільки у центрі міста мали хоча б якісь мінімальні пристосування для маленьких дітей. Наприклад, пеленальні столики, дитяче, або хоча б дієтичне меню, кріселка для малювання, іграшки для різних вікових груп, доступний заїзд з візочком.  

На основі  виявлених недоліків ми розробити відповідні критерії оцінки. Лояльні до сімей з дітьми заклади отримають відповідні наліпки. Зараз таких закладів понад пів сотні.

Це один із прикладів, як об*єднавшись, можна покращувати умови життя у Львові. Я завжди наголошую, що можливостей для реалізації власних ініціатив зараз достатньо. Є такі інструменти, наприклад, як електронна петиція, громадський бюджет». 

Публікація у рамках Програми висвітлення діяльності Львівської міської ради, її виконавчих органів, посадових осіб та депутатів у засобах масової інформації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ