Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Юрій Бутусов: Нашим бійцям в Донецькому аеропорту загрожує повне оточення!

Нашим бійцям в Донецькому аеропорту загрожує повне оточення! Написав головний редактор Цензор.НЕТ в Facebook.

Не можна не прокоментувати проведення ротації військ в Донецькому аеропорту через російський блок-пост. За умовами перемир'я ми не можемо стріляти. Але відповідальність за те, що цей блок-пост з'явився несе повністю командування АТО, Муженко і Пушняков. Мені здається, що пора проводити розслідування парламенту і прокуратури також і з даного приводу. 

Протягом усього вересня і жовтня противник проводив запеклі атаки на аеропорт. Найбільші втрати наші війська несли саме під час проходження конвоїв. Коригувальники і снайпери противника тримали під наглядом ділянку дороги в аеропорт приблизно в 2 кілометри. Вони наводили вогонь артилерії на колони, регулярно диверсійні групи і навіть танки противника виходили на підготовлені позиції вздовж дороги і вели вогонь. Вже у вересні була необхідна військова операція з розширення коридору. Позиції вздовж дороги треба було зачистити вогнем і бронетехнікою, треба було зайняти ряд териконів, з яких противник коригував вогонь і керував бойовими діями. Це просто необхідна умова забезпечення безпеки. Якщо в серпні і на початку вересня для цього просто не було сил, то в кінці вересня сил було більш ніж достатньо. Однак підготовлені резерви - наприклад, відмінний 43-й добровольчий батальйон Дніпропетровської області, який можна було б спрямувати на вирішення цього завдання спільно з 93-ю механізованою бригадою, "Дніпром" і "Правим сектором", командувач АТО Муженко направив в розпал бою за аеропорт ... в Артемівськ! Зробив це Муженко спеціально, щоб завдати неприємностей керівництву Дніпропетровської області, яке пролобіювало створення цього батальйону, і вимагало його застосувати в секторі "Б". Але заступник голови ОДА Геннадій Корбан постійно критикував Муженко за Іловайськ, і ось з особистих дрібних амбіцій Муженко направив самий боєздатний резерв не на загрозливий ділянку фронту, а туди, де ніяких боїв не велося. Про необхідність розширення коридору я спочатку натякав, говорив, потім вже писав і заявляв прямим текстом. Про це неодноразово доповідали наші офіцери. Але командування АТО ніяких активних дій не планувало і не вжило. Навіть коли були перекинуті до аеропорту 79-я і 95-я бригади, і сил в районі Пісків було вже цілком достатньо, наказ на розширення коридору не надійшов.

Противник тримав під наглядом ділянку дороги, яку наші війська не контролювали (хоча сил в тому районі повно), і просто нахабно і зухвало порушив умови мирних угод, висунувшись на позицію в нашому тилу. Ця ситуація назрівала. Була навіть очевидна за аналогією з 32-м блок-постом, але ніякої реакції командування не було. Під прикриттям "перемир'я" противник, використовуючи нерішучість українського командування, домігся серйозного тактичного успіху - перехопив наші комунікації, і в разі загострення обстановки противник отримав серйозну тактичну перевагу, тепер нашим підрозділам в аеропорту загрожує реальне повне оточення. 

Тому як тільки наші війська припинили використання артилерії, противник на позиції, де постійно перебували його дозори вивів великі підрозділи з бронетехнікою. А під їх вогневим прикриттям безкарно встановив блок-пост. Цей блок-пост і цей цирк про пропуск наших військ на ротацію - результат некомпетентності командування АТО, яка дуже дорого обійшлася українським військам. І результати цієї ганебної нерішучості - сюжети "Лайфньюс". 

Те, що навіть в таких умовах і при такому ризику наші воїни виконують бойові завдання в аеропорту і його околицях - гідно поваги і визнання.


Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ