Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Юридичне управління ЛМР готує касаційні скарги

Попри те, що Апеляційний господарський суд Львівської області відмінив рішення виконкому про прийняття нових тарифів на водопостачання та водовідведення, а також про квартплату та експлуатацію прибудинкових територій, львів’яни платитимуть за діючими тарифами.
Зокрема, Гелена Пайонкевич, начальник юридичного управління Львівської міської ради, заявила: „Вчора Апеляційним господарським судом Львівської області було скасовано два рішення виконавчого комітету Львівської міської ради. Перше за №1082 про встановлення тарифів на воду, друге рішення №1032 про встановлення квартирної плати. Позиція Львівської міської ради з приводу даних судових процесів така: згідно із законодавством, ми можемо оскаржити це рішення лише в касаційному порядку. На сьогодні юридичним управлінням ЛМР підготовлено касаційну скаргу про визнання недійсною постанови Апеляційного суду. Господарським судом Львівської області, тобто судом першої інстанції, було залишено рішення виконкому в силі апеляційна інстанція їх скасувала, тобто на даний момент ми відстоюємо нашу позицію. Зокрема, стаття 7 ЗУ „Про житлово-комунальні послуги” стверджує, що будь-які тарифи насамперед повинні бути економічно обґрунтованими, наголошую на те, що дані рішення були скасовані виключно з процедурних питань. Питання про економічну обґрунтованість тих рішень взагалі не ставилося і не було предметом судового розгляду. Окрім того, механізм виконня даних рішень судом не передбачено, не встановлено - який саме орган, в яких саме сумах, в які терміни і яким способом повинен виконувати дане рішення суду. Власне, це і є однією з основних причин скасування. Стосовно поточних проблем по воді, оскільки рішення, яким встановлено тарифи на даний час не скасоване і є чинним, то я вважаю, що ці рішення повинні виконуватись, і за поточні платежі  львів’яни повинні платити згідно з тими тарифами, які встановлені рішенням виконавчого комітету. 
У Вищому адміністративному суді знаходяться дві касаційні скарги, одна за попереднім рішенням, яке було скасовано Господарським судом Львівської області і справа по них до розгляду не призначена.  А також сьогодні ми несемо на підпис міському голові рішення про касаційну скаргу на вчорашнє рішення суду.  Справа розглядатиметься протягом трьох-чотирьох місяців.
Нам закон надає право пройти ще дві інстанції – Вищий адміністративний суд України і Верховний суд України, та визнати діяльність виконавчого комітету легітимною.
Це є формальна підстава. На мою думку,  рішення виконкому можна було визнати легітимним за умови претензій до економічної обґрунтованості, а на сьогодні йдеться лише про недотримання процедури прийняття рішення, що є формальною причиною.
Тарифи не скасовано, скасовано рішення виконавчого комітету, на підставі яких приймалися тарифи. Є ще дві судових інстанції - Вищий адміністративний суд України і Верховний суд України як наглядова інстанція, і Львівська міська рада буде відстоювати до останнього моменту свою правоту . В касаційній скарзі ми будемо звертатися до суду про зупинення виконання постанови апеляційного суду, тобто на даний момент, коли постанова суду не набрала чинності і до моменту винесення судом ухвали про порушення справи, це рішення, яке скасоване, є дійсне, бо постанова апеляційного суду ще не набере чинності .
Коли пройдемо всі судові інстанції і вони приймуть рішення про визнання  рішення виконавчого комітету недійсними, то буде відпрацьовано механізм повернення коштів. До того часу кошти повертати не будуть».
Зараз одна касаційна скарга щодо тарифу на водопостачання подана, а також подають касаційну скаргу проти іншого рішення апеляційного суду щодо тарифів на квартплату та утримання прибудинкових територій. І коли касаційні скарги вже будуть подані, то постанова суду призупиняє свою дію. Поки що справа не дійшла до розгляду, це займе три-чотири місяці.
За словами Желіско, «якщо суд прийме рішення про нелегітимність виконавчого комітету, тоді доведеться повертати кошти споживачам». Марія Желіско зазначила, що якщо все-таки таке рішення буде прийнято, то різниця в тарифах буде компенсуватися з бюджету ЛМР. Кошти перераховуватимуть з кінця 2005 року і за весь 2006 рік, тобто з початку дії нових тарифів на воду. Але все це повністю виснажить міський бюджет, оскільки сума сягне десятків мільйонів. Від цього постраждають соціальна галузь,  охорона здоров’я та інші, з яких забиратимуть кошти.
Мирослав Заплатинський закликав не йти „на поводу” у різних громадських організацій та політичних сил, які оперують „Водоканалом”, як розмінною картою. На сьогодні діючі тарифи є збитковими, і якщо буде несплата за водопостачання та водовідведення, це може призвести до катастрофічних наслідків та підірвати фінансовий стан підприємства.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ