Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Ющенко пропонує головам обласних рад обмежитись двома заступниками

Президент України Віктор Ющенко вчора вніс у парламент новий проект закону України Про внесення змін до Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”. Про це «Гал-info» повідомили у інформаційному відділі ВРУ 6 скликання.
Зокрема, у статті 56 і 59 Президент Ющенко пропонує викласти відповідно у такій редакції: (Стаття 56. Перший заступник та заступник голови обласної ради, заступник голови районної та районної у місті ради): обласна рада обирає одного першого заступника голови обласної ради та одного заступника голови обласної ради. Районна рада обирає одного заступника голови районної ради.
«Перший заступник та заступник голови обласної ради, заступник голови районної, районної у місті ради обирається відповідною радою у межах строку її повноважень з числа депутатів цієї ради шляхом таємного голосування і здійснює свої повноваження до обрання першого заступника, заступника голови ради нового скликання, крім випадків дострокового припинення його повноважень.
«Перший заступник та заступник голови обласної ради, заступник голови районної, районної у місті ради може бути достроково звільнений з посади за рішенням ради, яке приймається шляхом таємного голосування. Питання про його звільнення може бути внесено на розгляд ради на вимогу не менш як третини депутатів від загального складу ради або голови ради.
Заступник голови обласної ради в разі відсутності голови ради та першого заступника голови ради або неможливості виконання ними своїх обов'язків з інших   причин здійснює повноваження голови відповідної ради.
Також Президент України пропонує доповнити Закон статтею 71 «Консультативне опитування», в якій зазначається, що консультативне опитування проводиться з метою виявлення думки жителів територіальної громади, які мають право голосу з питань, що належать до компетенції ради територіальної громади чи її виконавчого органу. Консультативне опитування призначається за рішенням відповідної ради.
Результати консультативного опитування враховуються при прийнятті рішень органами місцевого самоврядування відповідно до їх компетенції.
Порядок проведення консультативних опитувань визначається відповідними радами або статутами територіальних громад.
Також пропонується внести зміни й у інші статті закону, якими зокрема пропонується, що члени територіальної громади мають право ініціювати розгляд у раді (в порядку місцевої ініціативи) будь-якого питання, віднесеного до компетенції місцевого самоврядування територіальної громади. Місцева ініціатива обов’язково вноситься на розгляд сесії відповідної ради у двомісячний строк після її подання і розглядається на відкритому засіданні ради за участю членів ініціативної групи з питань місцевої ініціативи та з гарантованим правом на виступ із доповіддю/співдоповіддю представника ініціативної групи. Голосування щодо включення місцевої ініціативи до порядку денного сесії ради не проводиться. Місцева ініціатива розглядається на найближчій від моменту її внесення сесії ради, а у виняткових випадках – на спеціальній позачерговій сесії, що скликається для розгляду ініціативи.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ