Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Ющенко пропонує ратифікувати Конвенцію про охорону архітектурної спадщини Європи

Президент України Віктор Ющенко є автором законопроекту “Про ратифікацію Конвенції про охорону архітектурної спадщини Європи”, зареєстрованого 18 серпня. Про це інформує офіційний сайт Верховної Ради України.
 Прийняття цього Закону України необхідне для набуття чинності Конвенції про охорону архітектурної спадщини Європи, яка була підписана  25.11.2005 р. в м. Страсбурзі з метою охорони і збереження архітектурної спадщини України.
 Цим проектом Закону України ратифікується Конвенція про охорону архітектурної спадщини Європи, метою якої є забезпечення і зміцнення охорони архітектурної спадщини.
 Предметом правового регулювання цього Закону є усі будівлі і споруди, що мають непересічне історичне, мистецьке, наукове, соціальне значення: архітектурні ансамблі, однорідні групи міських або сільських будівель, визначні місця: створені спільно людиною та природою, частково забудовані ділянки, які мають чітко визначені характерні й однорідні риси, характеризуються спільністю чітких територіальних ознак.
Конвенція передбачає правові процедури охорони архітектурної спадщини Європи, серед яких – заходи, необхідні для запобігання спотворенню, руйнуванню або знищенню об'єктів нерухомої культурної спадщини, що охороняються. Конвенція про охорону архітектурної спадщини Європи містить додаткові заходи, які передбачають, зокрема, забезпечення державними органами надання фінансової допомоги для підтримки в належному стані та реставрації архітектурної спадщини, що знаходиться на їх території, відповідно до національної, регіональної та місцевої компетенції та в межах наявних коштів.
Конвенція про охорону архітектурної спадщини Європи, вчиненої 3.10.1985 р. в м. Гранаді, доповнює Закон України “Про  охорону  культурної  спадщини”, що стосується діяльності, спрямованої на збереження пам'яток архітектури та містобудування. Прийняття і введення в дію Закону України “Про ратифікацію Конвенції про охорону архітектурної спадщини Європи” сприятиме посиленню охорони архітектурної спадщини України та дозволить застосувати в Україні міжнародне кодифікування і норми щодо охорони і збереження архітектурної спадщини  відповідно до міжнародного права.
Відповідно до статті 93 Конституції України та статті 7 Закону України “Про міжнародні договори України” Конвенція про охорону архітектурної спадщини Європи підлягає ратифікації Верховною Радою України.
 Нагадаємо, що центральна частина  Львова знаходиться під охороною ЮНЕСКО. Заступник міського голови Львова з питань містобудівництва та землекористування Андрій Павлів, натомість вважає, що єдиним найбільш вірогідним шансом покращити стан архітектурних пам’яток у місті це приватне інвестування у розвиток історичних об’єктів світового значення і не варто багато сподіватися від державної фінансової допомоги та світових грандів.
  „Ніщо зараз так дорого не коштує як історія, — сказав у коментарі „Гал-info” Андрій Павлів, — одним із реальних виходів покращення стану архітектурних пам’яток є вигідне вкладання грошей за умов належного утримання історичних об’єктів згідно з усіма нормативними закону”.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ