Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Ющенко присвоїв Бандері звання Героя України

Президент України Віктор Ющенко присвоїв звання Героя України провіднику ОУН Степану Бандері. Про підписання відповідного указу він сказав, виступаючи з промовою з нагоди Дня Соборності у Національній опері України

Нагороду з рук Президента отримав онук Степана Бандери.

 

Бандера Степан Андрійович (1 січня 1909 – 15 жовтня 1959) видатний політичний діяч, ідеолог українського національного руху ХХ століття, голова Проводу ОУН-Б. Народився в Старому Угринові (тепер Івано-Франківська область) в родині священика.

 

В 1932—1933 рр. Степан Бандера виконував функцію заступника крайового провідника ОУН, а в середині 1933 р. був призначений крайовим провідником ОУН. Під керівництвом Бандери ОУН було здійснено три політичних вбивства, — шкільного куратора Гадомського, працівника ГПУ Олексія Майлова та вбивство міністра внутрішніх справ Пєрацького. В червні 1934 року був ув'язнений польською поліцією і був під слідством у в'язницях Львова, Кракова й Варшави до кінця 1935 року

 

Після смерті Євгена Коновальця, згідно з заповітом, Провід ОУН очолив полковник Андрій Мельник. проте група молодих націоналістів на чолі з Степаном Бандерою почала домагатися від полковника Андрія Мельника зміни тактики ОУН. Конфлікт набрав гострих форм і призвів до розколу. Від ОУН відійшов осередок Бандери, який у лютому 1940 року утворив «Революційний Провід ОУН» й перебрало собі назву ОУН-Р (пізніше — ОУН-Б; ОУН-СД). Рішенням Проводу Організації 30 червня 1941 р. проголошено відновлення Української Держави у Львові. Проте Гітлер доручив своїй поліції негайно зліквідувати цю «змову українських самостійників», німці заарештували Бандеру вже через кілька днів після акту проголошення віднови Української Держави — 5 липня 1941.

 

В грудні 1950 р. Бандера пішов з посту Голови Проводу ЗЧ ОУН-Б. 22 серпня 1952 р. він пішов також з посту Голови Проводу всієї ОУН-Б. Але це його рішення не було, одначе, прийняте ніякою компетентною установою ОУН-Б і Бандера залишився надалі Провідником ОУН-Б до своєї смерті в 1959 році.

 

Джерело – Вікіпедія

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ