Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Ющенко вважає, що уряд поділив компенсацію між постраждалими від повені невдало і несправедливо

Президент України Віктор Ющенко доручив органам місцевої влади та місцевого самоврядування протягом 10 днів підготувати інформацію про наявність коштів місцевих бюджетів, які можуть бути направлені як на фінансування відновлювальних робіт на постраждалих територіях від паводків, так і на протипаводкові заходи. Про це «Гал-info» повідомила прес-служба Глави держави.
«Кожен рівень влади, кожне міністерство може мобілізувати кошти, щоб сьогодні ми були спокійні – програми протипаводкових заходів 2009 року реалізуються нормально. У цьому я бачу пріоритет. Я бачу можливість виправити ті помилки, які були допущені в 2008 році через, можливо, ряд популістських рішень, у тому числі, коли частина коштів була скерована не на пріоритети першочергового характеру», – заявив Президент на прес-конференції в Івано-Франківську.
За підсумками наради з питань стану реалізації заходів щодо ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 23-27 липня минулого року, було домовлено протягом місяця завершити інвентаризацію проведення капітального та поточного ремонту, введення в експлуатацію будинків у зоні стихійного лиха.
Глава держави повідомив, що має намір звернутися до уряду щодо перерозподілу 1,5 млрд. гривень, передбачених у державному бюджеті 2009 року на економічний та соціальний розвиток територій. На думку Президента, розподіл ресурсів є некоректний, якщо Івано-Франківська область, що прийняла на себе дві третини удару від повені, має отримати лише 23 млн грн. Президент також має намір звернутися до Кабінету Міністрів з проханням перерозподілити кошти резервного фонду бюджету, «які можуть значною мірою виправити ситуацію з недофінансуванням» об'єктів, постраждалих від стихії. Йдеться про розрахунки за кредиторськими заборгованостями, що залишилися з минулого року з відбудови об'єктів стратегічного значення. У цьому контексті Віктор Ющенко звернув увагу на припинене сьогодні будівництво ряду мостів державного значення.
Віктор Ющенко відзначив, що існує ряд загальнонаціональних програм, через які проводиться фінансування спеціалізованих заходів, у тому числі протипаводкових. «Ці кошти можуть бути сконцентровані у зоні стихійного лиха», – сказав він. Йдеться про можливість фінансування як нових робіт, так і розрахунків із заборгованостей 2008 року. Президент висловив переконання, що на сьогодні тема відновлення інфраструктури постраждалих регіонів та запобігання стихійним лихам залишається для української влади пріоритетом номер один.
Віктор Ющенко в цілому високо оцінив зусилля органів державної та місцевої влади з подолання наслідків повені. Він також позитивно оцінив оперативність дій Міністерства оборони, Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та інженерних служб.
Водночас Президент зауважив, що модель компенсації збитків, які понесло населення на постраждалих територіях, не була «вдалою та справедливою». Саме тому сьогодні мають місце численні нарікання. Президент висловив думку, що на майбутнє урядові треба врахувати цей прецедент та покращити підходи до такого чутливого питання.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ