Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Ющенко вимагає компенсувати ріст цін на газ для неплатоспроможного населення

Представник Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський заявив, що Глава держави Віктор Ющенко позитивно оцінює результати консультацій з Європейською комісією, третій (завершальний) раунд яких відбувся 24 липня в Києві. Про це повідомила головна служба інформаційної політики.

Він зазначив, що успіху досягнуто значною мірою завдяки тому, що керівництво уряду і НАК «Нафтогаз України» підтримали ініційовані Президентом напрацювання щодо невідкладних заходів із фінансового оздоровлення НАК «Нафтогаз України», підготовлені Міжвідомчою групою на чолі із Першим заступником Глави Секретаріату Президента України – Представником Президента України у Кабінеті Міністрів України Олександром Шлапаком.

«Маємо черговий приклад: передмовою українського успіху є консолідована позиція органів влади», – наголосив Представник Президента України.

Він зазначив, що враховуючи позитивні результати консультацій з ЄК, Президент закликає керівництво уряду і НАК «Нафтогаз України» невідкладно здійснити практичні дії з якнайшвидшої реалізації домовленостей з Єврокомісією і міжнародними фінансовими організаціями щодо отримання кредитів для оплати закачування газу в ПСГ – на вигідних умовах і за прозорою схемою.

На жаль, зауважив Богдан Соколовський, уряд втратив невиправдано багато часу. Адже іще у січні цього року Глава держави вимагав від уряду невідкладно сформувати і затвердити реалістичний фінансовий план НАК «Нафтогаз України» – особливо зважаючи на ризики, створені згубними для України газовими контрактами від 19 січня 2009 року.

«Після цього слід було негайно розпочати переговори з Єврокомісією і Російською Федерацією щодо оплати газу для ПСГ і завершити ці переговори до початку сезону закачування газу, у травні.

Уряд, на жаль, проігнорував і цю вимогу Президента.

Більше того, всілякими способами затягуючи переговори з Європою, керівництво Кабінету Міністрів у січні розпочало таємні перемовини щодо отримання сумнівних зовнішніх запозичень, у тому числі із залученням офшорних компаній на зразок кіпрської «Тройки Діалог», – наголосив Богдан Соколовський.

Натомість в інтересах Української держави та української економіки було б доцільно об'єднати зусилля уряду, НАК «Нафтогаз України» та інших зацікавлених українських інституцій для забезпечення умов українським споживачам газу щодо вигідних авансових закупок і зберігання в ПСГ відносно дешевого імпортного газу в 2009 році – для споживання його в майбутньому, після підвищення ринкових цін.

Тепер, у скрутній ситуації, уряд ініціює підвищення цін на газ для всіх українських споживачів без належного забезпечення справедливого соціального захисту.

«У цій ситуації Президент України вимагає від уряду невідкладного посилення соціального захисту неплатоспроможної частини населення шляхом підвищення рівня і прозорості адресної допомоги на компенсацію росту цін на газ», – підсумував Богдан Соколовський.

Ця позиція Глави держави повністю підтримується Європейською Комісією і міжнародними фінансовими інституціями.

Віктор Ющенко вважає неприпустимим втягування нашої держави в економічно невиправдані боргові зобов'язання, тим більше, за тіньовими посередницькими схемами. У цьому зв'язку він звернувся до Генеральної прокуратури з проханням вжити заходів щодо недопущення залучення економічно необґрунтованих кредитів усупереч національним інтересам України і з порушенням чинного законодавства.  

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ