Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Ющенко: ЄС припустився помилки

Екс-президент Віктор Ющенко вважає, що Євросоюз у переговорах із Україною обрав неправильну стратегію, надмірно сконцентрувавшись на справі Юлії Тимошенко.

Таку точку зору він виклав в інтерв'ю німецькій газеті Die Welt повідомляє Inopressa.

"Останні роки стратегія Євросоюзу грішила помилками. Вона була зосереджена на деталях, їй не вистачало кругозору" , - вважає Ющенко.

"Брюссель висунув безліч вимог, які, безумовно, теж були вірні. За останні півроку Україна затвердила 35 нових, часто болісних законів. Левова частка реформаторських ініціатив була відхилена. Окремі аспекти, у тому числі надзвичайно політизоване питання Тимошенко, були виведені на перший план" , - сказав екс-президент.

"ЄС заздалегідь в ультимативній формі сформулював проблему, яку можна було вирішити в результаті нашого зближення. У результаті у нас ослабла віра в те, що двері у ЄС для нас справді відчинені", - заявив він.

Ющенко, за його словами, "тримає пальці схрещеними" за Юлію Тимошенко: "Ця ситуація  має бути вирішена в політико-правовому полі. Але в країні, де політичні сили не мають один до одного ані найменшої довіри, це складно. Тож нам слід було б зараз, як і під час революції 2004 року, влаштувати круглий стіл за участю посередників, із представниками ЄС. Можливо, посередники могли б дати певні гарантії".

Запрошення України до Митного союзу на чолі з Росією, на погляд екс-президента, - ні що інше, як "пропозиція визнати себе колонією".

"Росія каже: ми вас приймаємо такими, як ви є, жодних вимог, жодних законопроектів. Тільки віддайте нам свою свободу волі. Все відбувається дуже швидко, без важкоздійсненних умов. Винагорода за таку політику теж передбачена – це запрошення у рабство", - вважає Ющенко.

Політику Віктора Януковича, спрямовану на зниження обсягів імпорту газу з Росії, Ющенко визнав успішною, проте додав: "Замість того щоб сісти за стіл переговорів, Київ визнав злочинну газову угоду 2009 року. Через це ми платимо найвищу в Європі ціну за газ і, з іншого боку, отримуємо за транзит у 3-4 рази менше, ніж інші країни. А за недобір російського газу вже набігло штрафів на 19 млрд доларів".

"Цей газовий договір нас паралізує. Потім, у 2010 році Янукович уклав із Росією в Харкові ще один великий договір. Ці дві угоди - найбільші політичні помилки останніх років", - додав Ющенко.

Ющенко в цілому незадоволений не лише чинною владою, а й опозицією. "У певному сенсі всі вони обмежуються боротьбою за владу. Нашій державі потрібен діалог. Потрібно вчитися розмовляти один із одним без ультиматумів", - сказав він.

Крім того, журналіст торкнувся теми отруєння Ющенка під час вечері з тодішнім заступником керівника Служби безпеки України - і екс -президент сказав, що "замовників слід шукати вище". "Думаю, не лише в Україні. В усякому разі, троє присутніх на тій вечері одразу ж утекли до Росії, заступник керівника СБУ та два кухарі. Але не станемо випереджати правосуддя. Адже слідство ще не завершене".

Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ