Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Ющенко запевнив кримських татар, що він їм не ворог

Президент України Віктор Ющенко наголошує на важливості толерантності, коректності та конструктивного діалогу у вирішенні проблем кримськотатарського народу. З таким закликом Глава держави звернувся до представників Ради кримськотатарського народу при Президентові України під час сьогоднішньої зустрічі з ними у Сімферополі. Про це повідомила прес-служба глави держави.

У своєму вступному слові Президент наголосив, що сьогодні під час робочої поїздки до Криму вшанував пам'ять жертв депортації 1944 року – що є жестом відновлення історичної правди і справедливості. У цьому контексті В. Ющенко відзначив, що культурна політика України свідчить про увагу з боку Президента до кримськотатарського народу. «Українці завжди були поряд із кримськими татарами. Боротьба генерала Петра Григоренка та В'ячеслава Чорновола за права кримськотатарського народу – це символ нашої єдності й солідарності», – сказав В. Ющенко.

Глава держави назвав ще ряд кроків, скерованих на вирішення проблем кримськотатарського та інших депортованих народів та відновлення історичної справедливості. Він зокрема нагадав, що 30 квітня підписав Указ «Про заходи у зв'язку з 65-ми роковинами депортації з Криму кримських татар та інших осіб за національною ознакою». Крім того, додав В. Ющенко, існує низка рішень РНБО, які задають основні напрямки вирішення проблем кримськотатарського народу. Президент окремо нагадав, що за його дорученням СБУ розсекретила матеріали депортації та створила у Головному управлінні СБУ в Автономії спеціальний слідчий підрозділ, який займатиметься розслідуванням злочинів проти кримських татар.

Також В. Ющенко нагадав, що вчора доручив Генеральному прокуророві та Голові СБУ розглянути питання про порушення кримінальної справи за фактом депортації з Криму кримськотатарського та інших народів. Глава держави особливо підкреслив, що зазначені кроки жодним чином не слід сприймати як передвиборчі.

Президент окремо привітав проведення Першого Всесвітнього конгресу кримських татар, який відбувся у травні цього року в Криму, та обрання його Головою пана Рефата Чубарова. Віктор Ющенко висловив сподівання, що буде знайдено механізм співпраці через Конгрес з органами державної влади України та Криму, місцевим самоврядуванням. «Як Президент я відкритий до такої співпраці, до цього діалогу. Я високо ціную активну позицію кримських татар й із задоволенням бачу відчутний і помітний розвиток вашого громадського життя. В Криму через толерантність, діалог ми можемо багато чого вирішити», – сказав він. В. Ющенко також підкреслив, що незалежна Україна добровільно прийняла на себе зобов'язання щодо відновлення справедливості.

Водночас Глава держави відзначив, що робота з деяких напрямків вирішення проблем кримськотатарського народу могла б просуватися швидше і бути більш продуктивною. Зокрема йдеться про проблему фінансового забезпечення Програми облаштування депортованих громадян, розрахованої на період до 2010 року. «Як Президент я готовий взяти свою частину відповідальності і вимагати від уряду просувати в парламенті потрібні рішення для вирішення цієї проблеми», – підкреслив він.

Президент висловив переконання, що проблеми кримськотатарського народу загалом могли б знаходити більш результативне вирішення, якби всі сторони проявляли скоординованість у своїх діях, взаємну повагу тощо. «У вирішенні цих проблем у вас ворогів немає, у вас є багато партнерів», – сказав він, запевнивши, що як Глава держави зробить все, що належить до його компетенції, аби сприяти вирішенню цих проблем, багато з яких є чутливими.

Президент також запропонував учасникам зустрічі напрацювати уніфікований документ, який би став спільним планом дій у вирішенні відповідних проблем кримськотатарського народу та збалансував інтереси всіх сторін.

У заході взяли участь Секретар РНБО Раїса Богатирьова, Міністр освіти та науки Іван Вакарчук, Міністр культури і туризму Василь Вовкун, Міністр України у справах сім'ї, молоді та спорту Юрій Павленко, Перший заступник Глави Секретаріату Президента Олександр Шлапак, Голова Служби безпеки Валентин Наливайченко, голова Верховної Ради АРК Анатолій Гриценко, голова Ради міністрів Криму Віктор Плакида, постійний представник Президента у Криму Леонід Жунько, голова Ради представників кримськотатарського народу при Президенті України, голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, мер Сімферополя Геннадій Бабенко.

 

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ