Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Ющенко запропонував губернаторам спільне політичне майбутнє

Президент Віктор Ющенко запропонував головам обладміністрацій разом йти на наступні вибори, пише газета «Дело».

Для керівників областей вчорашня нарада у президента Віктора Ющенка стало повною несподіванкою. Про захід вони дізналися напередодні - у вівторок увечері. в.о. губернатора Київської області Віктор Вакараш, який першим прибув до зали офіційних заходів Секретаріату Президента, повідомив виданню, що дізнався про губернаторські «збори» взагалі в середу вранці. Він, як і ті, що прибули за ним голови областей, сідали за круглий стіл з порожніми руками - без папок і будь-яких документів, що зайвий раз вказувало на позаплановий характер заходу.

Документи на руках були тільки у членів Секретаріату Президента, і губернатори могли здогадатися про тему зборів з кольорових таблиць з результатами першого туру президентських виборів, які вгадувалися в купі підготовлених паперів. Щоб бути готовим до розмови з шефом, голова обладміністрації Одеської області Микола Сердюк побіжно ознайомився із заявою Віктора Ющенка щодо результатів першого туру, яка на той час вже була опублікована на сайті глави держави. Від читання його відірвав президент, який, запізнившись на 20 хвилин, рішуче зайшов до зали. «Я прошу вас підняти голови від своїх записів», - звернувся він до присутніх і відразу перейшов до справи. Президент коротко підбив підсумок першого туру президентських виборів, оголосивши перемогу демократії в країні, оскільки, за його словами, влада не втручалася в результати волевиявлення.

Практично відразу вималювалася тема зустрічі: глава держави подякував губернаторам за виважену позицію під час першого туру і закликав їх остерігатися політизації у другому. А потім він відверто зробив їм пропозицію про спільне майбутнє в політиці. «Я б хотів, щоб після другого туру ми в цьому колі провели засідання, на якому я хотів би запропонувати вам політичне майбутнє», - сказав глава держави і дав зрозуміти, що мова йде про спільну участь у майбутніх парламентських і місцевих виборах. «Я залишаюся (в політиці)», - пафосно закінчив президент свій виступ. Показово, що Віктор Вакараш і кілька інших губернаторів перед початком наради також говорили про участь команди Ющенка в майбутніх виборах - не тільки місцевих, але і парламентських, ніби питання про позачергове переобрання парламенту вже вирішене.

Ще однією важливою темою вчорашнього засідання став «розбір польотів» за результатами першого туру, в якому глава держави явно не розраховував отримати такий низький результат. Однак публічно обговорювати невдачі на виборах президент не став. Журналістам подякували, і губернатори залишилися з президентом тет-а-тет. Як розповів пізніше виданню на прикладі своєї області голова Полтавської адміністрації Валерій Асадчев, до виборів було проведено два великих всеукраїнських соцопитування з вибіркою по 10 тис. осіб. Вони показували, що кандидат Ющенко повинен був набрати тут до 10%. Однак замість цього отримав трохи більше як 3% підтримки. Асадчев пояснює це двома причинами: невдалим телеефіром, який відбувся за участі президента напередодні голосування, і тим, що електорат не вірив в президента Ющенка і зокрема в те, що він пройде у другий тур.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ